Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Изключи светлината, включи се!”

 22 Март 2012

Бих искал да официално да Ви поканя да се включим в петото издание на "Часът на Земята", което ще бъде на 31 март 2012 (събота) от 20.30 до 21.30 часа. Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението си за един час през 2007 година, "Часът на Земята" се разраства и става една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.

През 2008 г. това събитие става глобално движение с повече от 100 млн. участници от 35 държави. През 2009 г. в "Часът на Земята" се включват 1 милиард души в 4 189 града на 88 държави. През 2010 г. „Часът на Земята” подобри рекорда си с 126 държави участвали в инициативата и близо 1,3 милиарда души в повече от 4000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, сред които Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Токио, Пекин, Делхи, Сидни, Найроби, Рио де Жанейро, както и станцията „Дейвис” в Антарктика. Рекорден брой от 135 държави и територии се включиха официално и през 2011 г. По последни данни участваха официално 5251 града, сред които 47 български, 25 от световните мегаполиси и 8 от 10-те най-големи града на планетата. Общо се присъединиха около 1,8 млрд. души.

Включете се в "Часът на Земята". Инициативата е създадена, за да се противопостави на най-голямата заплаха, пред която се е изправяла някога нашата планета - промените в климата. Акцията се основава на едно съвсем просто действие – всички светлини се изключват за един час като послание за нуждата от незабавни мерки срещу промените в климата. Тази простичка идея завладя сърцата и умовете на хората по целия свят. Затова в 20.30 ч. местно време в последната събота на месец март милиони хора в някои от най-големите градове на света, включително Лондон, Париж, Ню Йорк, Сидни, Пекин и дори София, се обединяват и изключват осветлението за „Часът на Земята”.

През тази година „Часът на Земята” е под мотото „Аз правя, ти действаш“. Целта е да покажем, че всеки е в състояние да промени света, в който живеем.
Посланици на "Часът на Земята 2012" в България са актьорите Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков и Мария Игнатова, музикантът Калин Вельов, тенисистът Григор Димитров, финансистът Мартин Заимов.
Българските градове, които се включват официално освен нашия град досега са повече от 50, както София, така и Асеновград, Балчик, Берковица, Бургас, Велико Търново, Девин, Добни Дъбник, Етрополе, Козлодуй, Кюстендил, Мизия, Нова Загора, Пазарджик, Панагюрище, Плевен, Правец, Раднево, Самуил, Сатовча, Свищов,Севлиево, Силистра, Стара Загора Варна, Русе, Благоевград, Видин, Враца, Горна Оряховица, Добрич, Казанлък, Ловеч, Перник, Разград, Сливен и др. Тези градове ще угасят фасадно-архитектурното осветление на популярни обществени сгради.

Какво можем да направим?! Нека да пестим енергия! Можем да използваме възобновяема енергия, да купуваме енергийноефективни уреди, да изключваме лампите, когато не са необходими, да ходим пеша... и още много действия с които да пестим ресурсите на нашата планета.

Надявам се да се включим успешно в „Часът на Земята” 2012 год. за да допринесем за по-добър начин на живот, и в борбата с глобалното изменение на климата на планетата.


Кмет на Община Кърджали:............................
/инж. Хасан Азис/


 Прочитания: 1434 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign