Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

930 000 лева за 20 дни се събраха от местни данъци и такси

 22 Март 2012

930 000 лева са постъпили от началото на март в звено "Местни данъци и такси" в Кърджали. Сумата е съпоставима с тази, която е била събрана през миналата година за целия март. Това съобщи началника на звеното Соня Табакова. Тя уточни, че всеки платил данък сгради, такса смет и данъка върху превозните средства до края на април, ще ползва 5% отстъпка от размера им. Тази отстъпка за патентния данък се ползва само до 31 януари.
Данък сгради, такса смет и данъка върху превозните средства могат да се платят на две равни вноски – първата част до края на юни и втората част до края на октомври.
На 1 март изтече срока за подаване на декларации от фирмите извършващи туристическа дейност. Към момента не всички са се издължили, но ръководителката на звено "Местни данъци и такси" се надява в най скоро време това да стане и да не стигне до принудително събиране на дължимите суми.
В момента не се забелязва наплив на хора, желаещи да ползват отстъпката от 5 процента. Както всяка година най-активни данъкоплатци се оказват пенсионерите. По думите на Табакова освобождаването от такса битови отпадъци може да стане само при положение, че е подадена молба в края на ноември на предходната календарна година или при промяна на обстоятелствата, свързана с даден имот.
„Искам да кажа, че правим справки за ползването на имотите, за които има молби за освобождаване от такса битови отпадъци, употребява ли се ел.енергия и вода в тях. Ако има такива, които са злоупотребили, те ще трябва да платят таксата в троен размер”, предупреди данъчният шеф.
Притежателите на леки автомобили трябва да знаят, че за да преминат през технически преглед с автомобилите си, непременно трябва да са платили и дължимите данъци и такси, припомни Соня Табакова.


 Прочитания: 1840 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign