Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Наши ученици първи в страната с екопрезентация

 23 Март 2012

„Дари красота.... пази водите, съхрани природата”, под това мото премина Националното състезание за мултимедийни презентации „Водата – извор на живот”, организирано от Министерство на образованието, младежта и науката, Регионалния образователен инспекторат, ОДК, Община Бургас и Националния дворец на децата. Единствени от област Кърджали, допуснати до участие, бяха учениците на най-голямото основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали – Теодор Тънтаров, Олджай Кахраман и Слави Тодоров, както и техните учители Яна Милушева и Нефие Садула. Състезанието се проведе вчера, деня в който целия свят отбелязва Световния ден на водата.
От над 75 участника с 45 презентации в първа възрастова група, екипът на кърджалийското училище спечели 1-во място с презентация представяща водата като среда на живот за колонията от бели чапли край град Кърджали.
Три работни екипа от клуб ”Подай ръка” работиха в съответни направления: „Богатство на колонията”, „Заплахи за колонията” и „Мерки за защита”. Водното богатство на нашия край като местообитание бе представено от „Водното огледало”, язовирите „Кърджали”, „Боровица” и „Студен кладенец”.
Град Кърджали бе представен като най-слънчевия град, градът с най-голямо водно богатство в България и градът с най-вкусна питейна вода в Европа.
Учениците от VII ”а” клас са изследвали брега на „Водното огледало” заселен от нощни чапли, малки водни бикове, шаварчета, тръстикови дроздове, всички защитени видове от Закона за биологичното разнообразие. Причината тези редки птици да са тук е човекът и неговата дейност, но човекът и неговата дейност могат да се окажат заплаха за колонията, чрез изсичане на растителността, изхвърляне на отпадъци и безпокойството, което създава за птиците и техните рожби.

 Прочитания: 1840 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign