Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

За нерегистрирано куче в срок собственикът му ще плаща 250 лева

 28 Март 2012

Собствениците на кучета са длъжни да ги регистрират в срок от 30 дни от деня на придобиването им, независимо от тяхната възраст, в лицензиран ветеринарен кабинет по избор. Това гласи приетата днес Наредба за придобиване, притежание и стопанисване на кучета и овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Кърджали.
Наредбата урежда и реда в общински приют за безстопанствени кучета „Дай лапа”. Разпоредбите на новия нормативен документ не се отнасят за кучетата на МО, МВР, Планинска спасителна служба и други организации на бюджетна издръжка, използващи специални кучета.
Общинските съветници дадоха мандат на кмета да издава наказателни постановления и завишиха санкциите в проектния вариант на Наредбата.
Ако се установи нерегистрирано куче на собственика или на лицето, под чийто надзор се намира, му се издава предписание за административна регистрация на кучето в 30 дневен срок от връчването му, реши още местния парламент. Не бяха подминати и глобите за стопаните. До 500 лева санкция се налага на собственик, чието куче е наранило човек, но не съставлява престъпление.
Завишават се и глобите в частта „Административни и наказателни разпоредби”. Там от 50 лева санкцията се вдига до 100 лева. Общинските съветници се обединиха и около идеята за създаване на обществена полиция или звено за контрол.


 Прочитания: 3476 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign