Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Учебен мобилизационен сбор се проведе в Кърджали

 30 Март 2012

Днес в сградата на Бизнес инкубатора се проведе учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка и защита при бедствия и аварии в община Кърджали. Сборът бе открит в 10 часа от кмета на общината инж. Хасан Азис, а в него участваха ръководният състав на общинска администрация, членовете на Общинския съвет по сигурност, на Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия и др.
Кърджалийският учебен сбор е първи в страната за тази година. Гост –лектор бе Иван Карабашев - началник отдел „Отбранително мобилизационна подготовка и държавен военновременен план” в Министерство на отбрана. Той направи преглед на актуални въпроси, свързани с отбранително-мобилизационната подготовка на страната и анонсира и по-важните постановки в новоприетия на 23 февруари тази година Закона за резерва на Въоръжените сили на Р.България.
Законът урежда обществените отношения, свързани с ръководството, състава, подготовката, използването, отчета и службата в резерва на въоръжените сили на Република България, както и подготовката на българските граждани за защита на отечеството, коментира пред присъстващите Иван Карабашев. Резервът на военните сили, така както е познат на всички, вече е разделен на доброволен и задължителен принцип.
Законът предвижда и преминаването на учениците от 9 и 10 клас на подготовка за усвояване на знания, свързани със задълженията им по отбрана на страната, действия за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили.
В рамките на учебния сбор бяха изслушани още две лекции по темата.Още снимки
 Прочитания: 2118 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign