Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тържествена заря-проверка се проведе в Кърджали в навечерието на 2 юни

 02 Юни 2006

Снощи в навечерието на 2 юни на централния площад в Кърджали след 7- годишно прекъсване се проведе тържествена заря –проверка с участието на представителни блокове от 34 пехотен батальон гр.Момчилград и 103-ти планински батальон гр.Ардино.Военните подразделения са в състава на 101-ва планинска бригада гр.Смолян.В тържеството участваха и представителни отряди от средните учебни заведения и професионалните гимназии в Кърджали.Приемащ заря –проверката бе подполковник Енчев-командир на 34-ти пехотен батальон,а командващ капитан Топузов-началник щаб на 103-ти планински батальон.
Слово по случай 2 юни произнесе областният управител Ангел Коджаманов,в което той отново напомни за подвига на Ботев и неговите четници,за всички участници в Априлската епопея и борци за национално освобождение.
Официални гости бяха заместник -министърът на МРРБ Димчо Михалевски,кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис,директорът на Областна дирекция “Полиция” Димитър Шереметев,окръжния прокурор Светлозар Лазаров,председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса,лидери на политически партии,енорийският свещенник отец Петър и районният мюфтия Фикри Сали.
Тържествената заря-проверка бе организирана от Областна администрация Кърджали с финансовата подкрепа на община Кърджали по идея на учениците от Гимназията с преподаване на чужди езици,чийто патрон е поетът - революционер Христо Ботев.В нея се включиха и много граждани на Кърджали,които одобриха възстановяването на прекъснатата традиция.Според тях ритуалът на тържествената заря –проверка възпитава младото поколение в родолюбие и напомня за тези, дали живота си за България.
Отново прозвучаха имената на водачите на национално- освободителното ни движение-Ботев,Левски,Каравелов,Раковски,на тракииските войводи –капитан Петко Войвода,Димитър Маджаров,полк.Васил Делов,майор Никола Генев и стотиците воини, загинали през войните за свободата на отечеството.
Часове преди началото на тържествената заря-проверка във Военният клуб в Кърджали гостува д-р Стоян Джавезов- председател на Фондация “Васил Левски” и координатор на Националната програма “130 години Априлска епопея”.
Втори юни е ден на национална почит към героите, загинали за свободата, но той е ден и за размисъл и много въпроси ,на които и днес търсим отговор-осъществен ли е в пълна сила българският национален идеал,завещан от нашите борци,пазим ли заветите на героите “за чиста и свята република”,докога ще се опитваме да оцеляваме,имаме ли нужда от утвърждаване на националното ни самочувствие,това бяха акцентите в лекцията на д-р Джавезов.
Срещата –разговор,която събуди силен интерес сред участниците, бе организирана от Община Кърджали,Военния клуб,ГПЧЕ “Христо Ботев”,Общински комитет “Васил Левски”-Кърджали и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва –гр.Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 2838 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign