Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Обръщение на градоначалника инж. Хасан Азис по случай "Дни на Европа 2006"

 05 Юни 2006

Уважаеми съграждани,отдадени на актуалната идея напоследък да съпоставяме Европа и България, да изтъкваме недостатъците си, дори и за миг не се замисляме, колко близо е Европа до нас.Може би е въпрос на нашата народопсхилогогия това ,че не осъзнаваме близостта между страната ни и Европа,че сами поставяме несъществуващи бариери помежду ни.
Има различни пътища за сближаването ни с останалите страни.Повечето от тях сме ги поели ,а други отдавна сме ги извървели. По пътя на образованието младите хора на Кърджали отдавна са осъзнали,че изучаването на своята история и чужди езици е необходимост, с която се рушат прегради и се изграждат приятелства.
Със своята 1300 –та годишна история България е една страна в сърцето на Европа,държава създадена преди останалите европейски страни,чиято основна ценност и богатство е историята на нейния народ,остоявал векове своето право на свобода,своето достойно място на стария континент.От историческа и географска гледна точка Кърджали се намира повече в Европа, дори и от най- европейските градове, с вековната си история и уникални археологически паметници от различни епохи.
Родопа е планина на богове и хора,на митичния Орфей, търсещ своята Евредика,на виночерпеца Дионисий и неговото светилище Перперикон,на обикновенните хора, които със своята толерантност и богата душевност са в основата на мира и разбирателството между различните култури ,религии и традиции.
Кои са общите ценности, които народите биха били готови да споделят в един общ съюз?Нима това не е чуството за принадлежност към една общност за споделяне на една обща съдба.
Аз мисля,че хората на Кърджали са най-голямото богатство и отдавна сме посланници на България пред Европа и света и просто само трябва да го осъзнаем.


 Прочитания: 2272 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign