Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали чества Деня на победата и Деня на Европа

 09 Май 2012

67 години след края на Втората световна война, днес, 9 май 2012 година, в Кърджали отново прозвуча гласът на Юрий Левитан, дикторът съобщил точно в 21 часа и 55 минути от студиото в Кремъл края на войната. С това бе даден и стартът на честванията по случай 67-годишнината от победата на хитлерофашизма и 62-та годишнина от създаването на обединена Европа.
На общоградско тържество, организирано от Военният клуб и областната структура на Съюза на ветераните от войните и община Кърджали, пред паметните плочи на загиналите при боевете на Драва и унгарската пуста, се събраха стотици кърджалийци.
Венци и цветя в знак на признателност към саможертвата на българските войни бяха положени от името на община Кърджали, областна управа, ОД на МВР в Кърджали, Областния съюз на ветераните в Кърджали, институции, организации и политически партии. Паметта на героите, дали живота си за победата над хитлерофашизма, бе почетена с едноминутно мълчание.
Сред гостите на тържеството бяха зам.-областният управител Есат Садък, зам.-кметът и секретарят на община Кърджали инж. Васил Бобеков и Сезгин Бекир, директорът на ОД на МВР Валери Баранов, председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса Начо Ковачев и ветерани от войната.
Слово по случай знаменателната дата 9 май произнесе Ани Иванова - управител на Военния клуб в Кърджали и член на Областния съвет на ветераните от войните.
9 май е обединителна дата за световния мир, затова и днешното официалното честване на 67-мата годишнина от победата над хитлерофашизма бе различно. В него по нетрадиционен начин бе отбелязана и годишнината от основаването на Обединена Европа.
Община Кърджали подкрепи инициативата на първия по рода си музикален празник, организиран по инициатива на сп. Мениджър” с подкрепата на Информационното бюро на Европейският парламент в България, свързан с годишнината на Европа. Така Кърджали стана част от 27-те български града, където 1250 деца излезнаха на градските площади, за да ги огласят с химна на Европа. „Ода на радостта” на Бетовен бе изпълнена от детският струнен оркестър при Дома на културата, под диригенството на почетния гражданин на Кърджали Петър Филипов. Изпълнението на младите дарования бе заедно със солистите Иванка Христева, Кирил Пецев, Дора Точкова и Димитър Илиев.


Още снимки
 Прочитания: 1568 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign