Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Деня на Кирил и Методий младежи мериха знания за история и будители

 11 Май 2012

Днес в деня на светите равноапостоли Кирил и Методий младите хора от Интеракт Ротари Кърджали организираха финалния етап на общинското състезание под надслов „Народните будители и аз”. Проектът се реализира за първа година в Кърджали, а до финалната надпревара стигнаха класовете победители от училищните кръгове на ГПЧЕ „Христо Ботев”, СОУ „П.Р.Славейков”, СОУ „Отец Паисий” и СОУ „Йордан Йовков”.
Състезанието, което продължи над 5 часа, бе открито в 11 часа от президента на Интеракт Ротари клуб - Кърджали за 2011-2012 година Габриела Гавраилова.
Тя сподели, че това е уникален по рода си проект, реализиран първоначално в Ротари клубовете и Зонта Клуб в гр.Пловдив, а сега вече и тук.
Състезанието „Народните будители и аз” се провежда в три кръга. Всеки клас отговаря на 15 въпроса свързани с името и личността на определен будител. Всеки правилен отговор се оценява с две точки, непълен с една и незадоволителен с 0 точки. Всеки участник отговаря на поставения въпрос в рамките на една минута, а крайният резултат за участващия клас се получава при сумирането на точките от кръга. За победителите наградата е еднодневна екскурзия в Златоград, а заелите останалите места получават парични награди.
В началото на днешното състезание участниците имаха доста притеснения, а едно от тях бе свързано с оценките, които предстояха да получат от компетентното тричленно жури с председател Росица Калайджиева – старши експерт в Регионалния инспекторат на МОМН, което още в началото обяви критериите си за оценяването им. Сред тях бяха пълнота на отговора, начин на представяне, правилност на изказа и недопускане на грешки, свързани с правоговорните норми.
Проектът „Народните будители и аз” е създаден да съхрани и развива българския дух и да възпитава доколкото може младите хора в дух на любов, родолюбие, историческа и родова памет. Днешното му издание се реализира със съдействието на община Кърджали. Организаторите от Интеракт Ротари клуб се надяват всички участници да запазят прекрасни спомени от него.

Още снимки
 Прочитания: 2009 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign