Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Втори регионален фестивал "Кърджали - столица на толерантността"

 05 Юни 2006

Над 350 деца на възраст от 9 до 18 години събра в събота,3-ти юни,Вторият регионален фестивал “Кърджали-град на толерантността”.
На сцената на Дома на културата в Кърджали се представиха читалищни състави от цялата област –в ритъма на ръченицата и копаницата се преплетоха родопски и тракийски мелодии,турски народни песни,звучаха също така класически и популярни музикални творби.
Любителското изкуство е най-дълбокият и здрав корен , от който тръгват всички духовни постижение в културата на един народ,каза при откриването на празника Красимира Живанова - зам.-кмет на Община Кърджали.
Фестивалът бе открит от Детски танцов ансамбъл при ОБЦКМД Кърджали.Програмата продължи с изпълнение на група за родопски песни при читалище “Възраждане”-с.Бенковски,фоклорна формация “Веселчанка” с ръководител Пенка Атанасова,читалищни състави от селата Стремци,Енчец,Перперек,Глухар,Кобиляне,Костино.
В празника на младостта и таланта, продължил повече от четири часа,участваха още състави от читалище “Родопска искра”-гр.Ардино,читалище “Христо Ботев “ и ОДК- гр.Крумовград,балетна формация от гр.Джебел.Всички те получиха грамоти и плакети за своето добро представяне.
За втори път сме тук,приветстваме идеята на организаторите –Община Кърджали и читалище “Юмер Лютви”-да предоставят сцена за изява на млади дарования от Източните Родопи.Така децата се опознават,научават повече за фолклорното богатство на своите общности и най-важното-стават приятели,споделяха с искренно вълнение участниците.Приятна изненада за публиката на Втория регионален фестивал “Кърджали-град на толерантността” бе гостуването на състав от гр.Комотини.Той изпълни народен танц от Северна Гърция.

Още снимки
 Прочитания: 2303 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign