Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Пето издание на инициативата „Мултикултурния град”

 15 Май 2012

През май т.г. се осъщестява петото поредно издание на Инициативата „Мултикултурният град”. За него партньори са: Община Кърджали, ТДА и Областна пощенска станция-Кърджали, Фондация „Партньорство за изкуство”-София и Арт движение КРЪГ. Целта на инициативата е всяка година да бъдат представяни малко познати и непопулярни факти, места и събития от мултикултурната история на града, които добавят стойност към неговата атрактивност като културна дестинация.
В тазгодишната програма ще бъде представена експозиция от стари местни традиционни методи за оцветяване на памук, коприна и вълна само с растителни извлеци от корите и листата на дървета и цветя. Рецептите са записани от разкази на възрастни жени от града и селата и са оформени като арт инсталации, за да бъдат изложени в галерия „Кръг”.
В този контекст днес в 18.00 ч. в галерията се открива експозиция на младата кърджалийска авторка Петя Зенгин, която е нарисувала своите 30 творби с инстант от кафе вместо с бои. Родина на кафеената техника за рисуване е Тайланд, но кафето е изключително популярно и сред китайските творци, които го използват за рисуване на фонове и светлосенки, сред някои млади дизайнери и илюстратори в Бразилия, а днес ароматните рисунки с инстантно и „турско кафе” набират все по-голяма популярност и в Европа.
На 30 май в 13.00 ч. в салона на Областната пощенска станция - ще бъде представена експозиция с художествено оформени платна, върху които могат да се видят копия на писма на кърджалийци, с печати и марки от миналия век, съхранявани в частни семейни колекции. Най-старата запазена марка с арабски текст върху нея е залепена върху квитанция, издадена от търговец на тютюн около 1890 г. Ще бъде показан и миниатюрен плик за писмо във формат 50 х 90 мм (визитка) от 1946 г., две от най-старите запазени в Кърджали гербови марки от 1915-1916 г. и портрет на първия кърджалийски пощаджия, която се пази в ТДА.
Специално за тази експозиция ще гостува и пощенската карта, пусната в края на миналата година от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 100-годишината от издаването на най-популярната българска пощенска марка „Обърнатата конница”. Изданието е хит сред колекционерите, тъй като фигурите от изображението на марката са отпечатани надолу с главата. Едва 25 екзепляра от марката са притежание на колекционери от целия свят, което прави „Обърнатата конница” изключително атрактивна. Марката „Обърнатата конница” е оценена за 25 хиляди евро, като в България има само 5 екземпляра от нея, а по света са общо 30. Художник на пощенската карта, посветена на прочутия оригинал, е Дея Вълчева, която ще гостува за представянето в местния клон на „Български пощи”. Същата вечер ще бъде открита и нейна самостоятелна изложба в артгалерията.
Дейностите в тазгодишното издание се посвещават на 100-годишнината от Балканската война и Освобождението на Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 2036 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign