Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

18 май-Международен ден на музеите

 17 Май 2012

И тази година в Кърджали ще отбележим Международния ден на музеите – 18 май. Това ще стане на 19 май, когато жителите и гостите на областния град ще могат да съприживеят Нощта на музеите. Тази година тя е посветена на 100-годишнината от Балканската война и Освобождението на Кърджали и Родопите.
Програмата включва концерт на хор „Незебравките” при читалище „Обединение” от 19.30 часа. От 20.30 се открива изложбата „Заедно по свещените места на планината Осогово на РИМ-Кюстандил”, след което вратите на музея в Кърджали ще са отворени докато има посетители.
„Всяка година от 1977- насам, Международният ден на музеите е честван на 18 май по целия свят. Този ден е повод да се повиши чувствителността на широката публика към проблемите на музеите в развитието на обществото.” С тези думи централата на Международният съвет на музеите – ICOM открива специалната си страница, посветена на 18 май през 2012 година.
През 2012 обединяващата музеите по света тема за Международния ден на музеите е: „Музеите в един променящ се свят: Нови предизвикателства, нови вдъхновения”.
Това е тема, чертаеща перспективата към бъдещето, чрез осъзнаване на миналото и не на последно място - тема, предоставяща възможности на Музея, адаптирайки се към социалните промени, да въвежда иновативни методики, поставяйки посетителя в центъра на дейностите си, заяви директорът на музея в Кърджали Павел Петков.


 Прочитания: 1907 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign