Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Живи разкази на спасени от наркотици чуха кърджалийски ученици

 17 Май 2012

Днес в бизнес инкубатора се проведе среща-разговор на ученици от местните училища с представители на Сдружение „Рето-Надежда”-„Не на дрогата”. Тя се организира от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно информационния център в Кърджали.
„Идеята е да се разкажат пред младите хора от общината повече за дейността на Сдружението, както и да споделят повече за проблемите и трудностите през които преминават решилите да се откажат от употребата на наркотици”, каза председателят на Общинския съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир. По думите му младите хора трябва да разберат не дрогата е пътя на младия човек. Според него трябва да се повиши повиши информираността на целевите групи по отношение на вредите и последствията от употребата на психотропни вещества като марихуана, хероин, кокаин, амфетамини и екстази.
В срещата участваха стотици млади хора от училищата в общината. В началото й от представителите на Сдружение „Рето-Надежда”-„Не на дрогата” бе дадена повече информация за целите и дейността му. То е регистрирано в София през 2000 година, а основната му цел е: подпомагане физическата и социална интеграция, чрез оказване на безвъзмездна морална, културна, материална и духовна помощ на лица, намиращи се
неравностойно социално положение, предимно токсикомани и наркомани, според индивидуалната нужда на лицето. Всички членове на Сдружението са доброволци и бивши наркозависими.
Стана ясно, че „Рето-Надежда” развива дейност в повече от 25 държави в цял свят. Негови членове в България са около 150 момчета, 25 момичета и две семейства. 28 –годишният Добромир от София е едно от момчетата, които разговаряха с ученици от кърджалийските училища. „Взимах твърди наркотици от 14 – годишен. Доста дълго време бях на хероин. Започнах от любопитство, попаднах в лоша компания и под тяхно влияние се пристрастих, може би защото беше модерно тогава. Сега вече се чудя на глупостта, която съм извършил. От девет години съм чист и работя за Център „Рето – Надежда”. Намерих изход и сега доколкото ми е възможно се опитвам да помогна на тези, които залитат към дрогата. А на тези, които са започнали искам да им кажа, че за тях има надежда и си заслужава да си променят живота”, разказа развълнувано Добромир.


Още снимки
 Прочитания: 2059 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign