Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Да подходим отговорно към нашето здраве!

 28 Май 2012


На 28 май в Кърджали стартира кампания за изследване за хепатит С под мотото „Да подходим отговорно към нашето здраве”. Анонимните безплатни изследвания се организират от РЗИ, Сдружение „Обществена коалиция за здраве – Кърджали” по инициатива и с активното съдействие на независимия общински съветник д-р Марин Мухтаров. Скринингът ще приключи на 28 юли 2012 година. Кампанията се провежда с любезното съдействие на Рош България.
Изследванията могат да се направят в Корпус №2 на РЗИ – сектор „Медицински изследвания” всеки работен ден от 9.00 до 12.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа. След 28 юли официално ще бъдат оповестени резултатите от скрининга в област Кърджали, съобщи директорът на Регионална здравна инспекция в Кърджали д-р Жени Стайкова дм.
Процедурата трае около 10 минути. Взема се кръв от пръста, капва се на специална тестова лентичка и след това резултатът става известен. Ако първоначалният тест покаже, че човекът е носител на вируса на хепатит С се подлага на второ допълнително изследване, поясни д-р Марин Мухтаров. Хепатит С е коварно заболяване не по-малко опасно от СПИН, но с тази разлика, че може да бъде лекувано.Първите изследвания на хора в България са правени след 1992 г. Болестта няма явно изразени симптоми както при хепатит А. В крайния стадий на заболяването се проявява като цироза на черния дроб и рак. Човек може да се зарази от хепатит С чрез татуировки и пиърсинг , поради възможността иглите да се окажат заразени, ползване на чужди самобръсначки, от кръвопреливане.За това е особено важно хората да си направят изследвания. Така ще може навреме да се открие заболяването и да се лекува. Към момента в Кърджалийска област няма регистрирани болни от хепатит С. За страната се предполага, че има 150 000 вирусоносители. 95% нямат представа, че са болни. При ранно откриване болестта е лечима до 80 на сто от случаите.

Още снимки
 Прочитания: 1770 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign