Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изложба „Икони от Родопите 16-19 век” гостува в Одрин

 29 Май 2012

Икони от Родопите напуснаха за първи път пределите на България. Образци на зографското изкуство бяха представени в Одрин при много голям интерес. Експозицията „Икони от Родопите 16-19 век” е подредена в културен комплекс „Девежди хан”и съдържа около70 творби, сред които икона на Св. Йоан Предтеча от 1632 г.
”Има нещо символично в откриването на тази изложба. Хората от Кърджали и Одрин са свързани с чисто човешки отношения, свързва ги и река Арда от векове, а чрез тази изложба откриваме и нашите по-дълбоки връзки в историята. Днес поставяме едно добро начало на сътрудничество между музеите от двата града. Пожелавам тази уникална изложба да бъде представна с успех и на други места”, каза в словото си кметът на Кърджали инж.Хасан Азис.Той и зам.-валията на Одрин Абдулах Асланер откриха официално изложбата, която посетителите могат да видят до 3 юни. Десетки кърджалийци бяха пристигнали специално за културната проява, сред тях- председателят на местния парламент Раиф Мустафа, общински съветници от всички политически групи, секретарят на общината Сезгин Бекир, зам. кметовете Елисавета Кехайова, Юсеин Ахмед и инж.Васил Бобеков, омбудсманът Хакиф Емин, общински специалисти. В групата бяха и специалисти от Регионалния музей в Кърджали – археоложката Даниела Коджаманова, Мирослава Замова –реставратор, художниците Пенка и Хари Атанасови, журналисти от регионалните и национални медии, представители на МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски”. Преподаватели и студенти от Тракийския университет в Одрин, шефове на музеи от града –домакин и местни творци също бяха уважили събитието.Показаните икони са изключително ценни, голяма част от авторите са работили в т.н Одринска школа, съобщи Валерия Сариева, уредник в РИМ Кърджали.По нейна инициатива е извършена събирателската и проучвателска дейност на църквите в Източните Родопи през 80-те г.на 20 в. Изложбата вече е представена в Аладжа манастир, в криптата на патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски" София, в музеите в Хасково, Смолян и Кърджали.Гостуването на изложбата в Одрин е в рамките на втория модул по трансграничния проект„Музеите по поречието на река Арда", съобщи директорът на РИМ Кърджали Павел Петков.Директорът на Одринския музей и координатор на проекта Хасан Каракая изрази задоволството си, че някои от иконите са изработени в училищата в Енез и Одрин. Това показва, че Одрин е бил център за изкуство през вековете.
„Това е изключително събитие за нас, много сме развълнувани”, сподели Мария Чакарък от Одрин, съпруга на отец Александър Чакарък, свещеник в двете българските църкви „Св.Георги”и „Св. Св.Константи и Елена” в турския град.Още снимки
 Прочитания: 1734 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign