Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Петстотин славейковци рецитираха едновременно „Аз съм българче”

 01 Юни 2012

За втора поредна година най-голямото училище в Южна България се включи в инициативата за най-масово едновременно рецитиране на стихотворението „Аз съм българче”, организирана от образователния портал Академика.бг, под патронажа на президента на РБългария Росен Плевнелиев.
Над 500 деца от СОУ „Петко Рачов Славейков”се включиха в тържеството, макар че учебната година за учениците от І до ІV клас е приключила, те се стекоха с родителите си в двора на училището.
Празникът започна малко преди обявения за рецитация час 10:00 с изпълнение на малките мажоретки, които се превъплътиха в същински кукли. Последваха красиви думи за любимото Вазово стихотворение и родолюбието, което то възпитава. Бе прочетено и специалното приветствие, изпратено и подписано лично от президента Плевнелиев до участниците в инициативата. Думата бе дадена също на ръководителката на групата от Русия, пристигнала снощи в Кърджали за едноседмично гостуване на славейковци. 34 ученици и учители от московското училище № 1553 – Лицей на Донской за трети път посещават побратименото си кърджалийско училище и както сами споделят, се чувстват сякаш у дома си сред приятели, защото дружбата между училищата започва с приятелството между хората.
Точно в 10:00 часа бе представено и детето, което ще рецитира стихотворението, а всички присъстващи ще повтарят строфа по строфа. Тази година честта да ръководи изпълнението бе присъдена на Мария Александрова Александрова от ІІІд клас.
На сцената през цялото време стояха малки ученици с балони в трикольорни цветове. С чувство на гордост и национална принадлежност, за да направят съпричастни всички жители на Кърджали, по знак от директора с броене до шест /защото всички славейковци са отличници/, подготвените от нас балони в бяло, зелено, червено полетяха от ръцете на малките славейковци в небето.
СОУ „Петко Рачов Славейков” получи днес и специална грамота от Академика.бг за масовост и перфектна организация на включването си в инициативата.

Още снимки
 Прочитания: 1727 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign