Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

18 студентски проекти на тема „Нов живот за старите къщи в Дъждовница”

 13 Юни 2012

18 проекта за възстановяване, реконструкция и реставрация на три от най-старите къщи в Дъждовница бяха защитени от студенти от две групи по дисциплината, изучавана през втория семестър „Опазване на архитектурното наследство”. Водещ преподавател по дисцилината е гл. асистент Емил Йорданов от катедра „История и теория на архитектурата” на УАСГ в София. Темите за защита на проекти по тази дисциплина са свързани главно с опазване на архитектурата на археологически обекти в София, между които т.нар. Римска стена, Триъгълната кула, Крепост Улпиа Сердика и др.
„Нов живот за старите къщи в Дъждовница” е темата, която избраха третокурсниците, които през лятото на 2011 г. прекараха лятната си практика в Дъждовница по силата на подписан меморандум за сътрудничество между Арт движение КРЪГ и Катедрата „История и теория на архитектурата” с ръководител доц. д-р арх. Георги Станишев. По време на тази лятна практика студентите направиха архитектурно заснемане, паспортизация и дигитализация на най-старите къщи в селото и на местната джамия с оглед на тяхната възможна реновация и реконструкция, а през есента, по време на есенната културна програма в Арт галерията, показаха проекти, макети, скици, портрети на възрастни хора от Дъждовница, дори текстове, посветени на селото и жителите му.
Основният интерес на бъдещите архитекти е базиран на съвременна визия за опазване, възстановяване и вдъхване на нов живот на старите къщи с каменна зидария, в т.ч. и на една от тях, предназначена да се превърне в музей. Закрити чердаци, повдигане на ниските тавани, запазване на вътрешни и външни огнища, комини и долапи, възстановяване на молитвени кътове и вътрешни интериорни врати, нова концепция за пропорциите на вътрешните пространства и прозорците, нови по-комуникационна функции на добавените елементи, разнообразни начини да се запазят покриви, стени, фасади с оглед на подчертаване на архитектурното многообразие на село Дъждовница – това е водещият мотив на 18-те готови проекта.

 Прочитания: 1858 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign