Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали и Афионкарахисар трасират стъпки към побратимяване

 15 Юни 2012

8-членна делегация от Турция начело с кмета на община Афионкарахисар Бурханеттин Чобан пристигна днес в Кърджали по покана на евродепутата Метин Казак. Тя бе приета от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. Идеята е да бъде поставено началото на икономически и културен обмен между двете общини, в крайна сметка да се стигне до побратимяване. Опознавателните срещи са започнали още през 2011 година, когато кърджалийският градоначалник е бил на посещение на турската община. В края на настоящата визита се очаква да бъдат набелязани конкретни цели за съвместни дейности в областта на бизнеса, културата и социалната сфера.
„Започнахме диалог, който ще е в интерес на двете общини. В момента сме в процес на търсене на основните цели и набелязване на сферите за инвестиции”, каза пред журналисти кметът на Афионкарахисар Бурханеттин Чобан. Той направи бърза презентация на историческите, природните и икономическите особености на този регион, прочут със своите мрамори, земеделие и термални извори. Градът се намира в Западна Турция и е една от модерните дестинации за спа туризъм. Предвижда се до края на годината в Афионкарахисар да бъде открито летище.
Според евродепутата Метин Казак силно развития икономически регион може да помогне на региони като кърджалийския, а идеята според него е „регионите в България, които изпитват икономически затруднения, да могат да получат възможността за задълбочаване на търговско-икономическите контакти със бурно размиващи се икономически региони в южната ни съседка”.
В делегацията от Афионкарахисар е включен и председателя на тамошната Търговско-промишлена палата Хюсню Сертесер. Той изказа възхищението си от гостоприемството на домакините и изрази надежда, че при срещата си с представителите на ТПП-Кърджали и бизнеса, ще бъдат намерени общи цели и общи проекти.
В следобедните часове делегацията от Турция посети джамията, където се проведе разговор с районния мюфтия Бейхан Мехмед. По-късно се срещнаха и с отец Петър Герена и разгледаха православния храм Свети Георги Победоносец. За 15 часа бе насрочена среща с представители на бизнеса, ТПП, Стопанската камара, Строителната камара, Българо-турската индустриална камара, местната структура на КРИБ и др.
„Най-важното при нашите взаимоотношения е да намерим общите теми, които ни обединяват. Земеделието е една от темите, по които ние можем да работим при това в определени сектори – производството на череши и оранжерийното производство. В Афионкарахисар много добре е развито животновъдството. На трето място поставям всичко свързано с добива на мрамор с оглед на това, че в нашия регион има такива залежи. Би могло да се предизвика интерес към този сектор.”, каза в кметът инж. Хасан Азис.

Визита продължава и утре, когато турската делегация ще разгледа големите инфраструктурни обекти, както и природните забележителности в общината. Предвидено е гостите да посетят „Устра-Демирел” – фирма за камък, минералните извори край Джебел, оранжерии и фирмите „Шахинлер”, „Теклас” и птицефермата в района на село Глухар.

Още снимки
 Прочитания: 1760 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign