Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Започва шестото издание на Международния фестивал "Перперикон 2006"

 14 Юни 2006

За шести пореден път Кърджали тази година ще бъде домакин на Международния фестивал “Перперикон 2006”, който се провежда отново под патронажа на президента на Република България Георги Първанов. Проявата се организира от Сдружение "Переприкон- Мелпомена" с финансовата подкрепа на община Кърджали, Министерството на културата, Националния център за театър, Национален фонд “Култура”, община Момчилград и местни фирми.В продължение на 7 дни ще бъдат представени 6 спектакъла, селектирани измежду най-добрите постановки в страната, съобщи Петър Савчов от Сдружение "Перперикон - Мелпомена". Тук ще гостуват трупите на театрите от Шумен, Пазарджик, Габрово, Казанлък. Театър "Велес"от Македония ще представи постановката “Пианистът". Специално за Фестивала с подкрепата на фонд “Дебюти”, финансиран от Национален фонд “Култура”, швейцарската културна програма “Про-Хелвеция” за България е продуциран дебютния спектакъл на режисьора Даниел Ахмаков “Когато се раждаха боговете”. В рамките на Фестивала ще бъдат открити и 2 изложби – “150 години български театър” и “Хората и природата – богатството на Родопите” по проект “Родопи”. За пети пореден път ще бъде връчена и наградата за принос в българската и европейската култура – “Златен Перперикон”. Това ще стане на официална церемония в тронната зала в тракийския дворец.
В първия ден на Фестивала – 17 юни със съдействието на община Момчилград ще се проведе хепънинг “Нощта на Орфей” в подножието на тракийското светилище при село Татул. В спектакъла ще участват гайдарска група от Смолян, състави от НЧ “Нов живот” и ОДК – Момчилград, ДМТ “Кадрие Лятифова”, нестирани от с. Българи, Бургаско и музикантът Бан Ютака – Япония.
В заключителния ден на 24 юни в хепънинга на Перперикон ще се представи театър “Любомир Кабакчиев” – Казанлък с част от техен спектакъл, посветен на живота и изкуството на траките.
Входът за всички спектакли и прояви на Фестивала е свободен. Транспортът до Татул и Перперикон е осигурен от община Кърджали и община Момчилград, а отпътуването ще стане на 17 юни от 20 часа и на 24 юни от 8 часа от площада пред Дома на културата в Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 2747 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign