Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Прехвърлиха Водното огледало на община Кърджали

 19 Юни 2012

Водното огледало е прехвърлено като общинска собственост, за стопанисване на община Кърджали, обяви днес на брифинг кметът инж. Хасан Азис. Пред представителите на медиите той нарече подобно действие „политическа недомислица” и се мотивира с факта, че подобен акт не е аргументиран с нито един действащ закон на страната.
Градоначалникът цитира експерти, според които управлението на водното огледало е изцяло в прерогативите на МИЕТ, респективно държавата.
Със заповед на кмета е назначена комисия за приемане-предаване на управлението на долния яз и на цялото Водно огледало на община Кърджали.
„От една страна реките и коритата им са изключително държавна собственост. А долния яз до Веселчанския мост е закрепен именно в коритото на река Арда. По същата логика те могат да ми вменят и управлението на язовирите „Кърджали” и „Студен кладенец”, като част от Каскада Арда, каквато част е и Водното огледало”, коментира още инж. Азис.
На долния яз ще бъдат назначени поне 4-ма души за управлението на съоръжението. Подготвя се и проект за видеонаблюдение на цялата зона на Водното огледало, както и проект за обезопасяване и възможности за бързо реагиране при възникване на инциденти по протежението на канала. Бърза лодка ще бъде на разположение на четиримата, работещи на шлюзовете. Ще бъдат изградени и допълнителни стълби и подходи по стените на съоръжението, за които удавник може да се хване при инцидент.
Водното огледало е част от енергийната система, част от националната сигурност, част от управлението на водите и поддържането на водните нива, което касае освен България и Гърция и Турция, коментира още инж.Хасан Азис. Въпреки всичко това кметът на община Кърджали заяви, че приема, отговорността да стопанисва Водното, като гласуване на доверие от страна на държавата към него и смята да оправдае това доверие.




 Прочитания: 3261 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign