Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Започна Международният фестивал „Перперикон”

 25 Юни 2012

Духов оркестър от Норвегия откри 12-тото издание на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон”. Музикантите от далечната скандинавска страна изпълниха Ботевия марш и специално написана за случая музикална композиция „Езерото”, чийто автор е българин. Участва и мажоретен състав от СОУ„Петко Р.Славейков. В продължение на шест дни градът край Арда ще бъде сцена, на която ще се представят театрални спектакли, концерти, изложби. Тази година завършва един 12- годишен цикъл на фестивала, каза при откриването Петър Савчов, съпредседател на Сдружение „Перперикон-Мелпомена”.Той припомни, че от началото досега в артфеста са участвали над 2 500 изпълнители от 25 държави. Фестивалът доказа във времето, че има своите многобройни почитатели.Той е единственият в страната, където си дават среща археология и изкуство, каза кметът на Кърджали Хасан Азис и благодари на инициаторите проф. Николай Овчаров, ръководител на проучванията на Скалния град на траките и на Петър Савчов.
В първата вечер зрителите видяха спектакъла „Любовен уйкенд” на театър „Провокация” по пиеса от Марк Камолети, наречен от критиката Шекспир на 20 в. Преди това бе открита изложба – живопис на Костадин Петков –Коцето. По време на откриването на експозицията кметът г-н Азис обяви, че е откупила две картини на художника К. Петков, които ще бъдат включени във фонда на ОХГ "Станка Димитрова".
Кулминацията на Международния фестивал е на 30 юни, когато в каменния град Перперикон ще бъде направена възстановка на винено – огнен ритуал, с който тракийските жреци са предсказвали бъдещето. По традицията в тронната зала на Двореца –светилище ще бъде връчена наградата „Златен Перперикон” за принос към българската и европейската култура. Фестивалът се организира със съдействието на община Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 2050 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign