Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Клуб “Приятели на Индия” в Кърджали проведе поредна интересна среща

 16 Юни 2006В последния ден на учебната година и в първия на лятната ваканция ученици от СОУ”Св.Климент Охридски” и членове на природоизследователски отряд ”Малката Ахрида”- Кърджали организираха интересна среща. Това, което обединява деца от 5 до 10 клас, е че членуват в единствения в България Клуб”Приятели на Индия”. На 15 юни при тях гостува Лидия Василева – Бахти от Индийското посолство в София.
“Индия е най – фантастичното място на земята ,това е едно пътуване към друго време, тази страна впечатлява със своята природа , но най – вече със своите хора, приемащи по различен начин живота и търсещи хармонията между земното битие и вечността “, така емоционално започна своя разказ г-жа Василева. Тя презентира два филма , единият за Индия , другият за екологична ферма в Перу. От около пет години Бахти пътува до Индия и Южна Америка по различни проекти , опитва се да покаже на българите всичките ценности, които са акумулирали през вековете местните жители на тези две далечни земи, ръководи и курс по йога.
Л. Василева предложи на кърджалийските деца да участват в зелено училище.
Гости на тържеството бяха още поетесата Роса Соколова , Снежана Тодорова - директор на училището и заместник - кметът на община Кърджали Красимира Живанова , почетен член на Клуб “Приятели на Индия “.
Участниците се бяха постарали да създадат типичната за тази екзотична страна атмосфера чрез красиви традиционни облекла , ритуални предмети , ароматни свещи и музика. Всички участници опитаха сладки”Бърфи”, приготвени по специална индийска рецепта.
Ръководител на Клуб “Приятели на Индия “ и отряд “Малката Ахрида “ е преподавателката в училище Елена Топалова. Тя запозна присъстващите с бъдещите идеи за рабата - засаждане на редки растения в алпинариума ,осъществяване на връзка с индийско училище, където също работят за опазване на околната среда. Малките природозатници показаха вчера на гостите естественото находище на диворастяща папрат “Венерин косъм “.
Клубът”Приятели на Индия “ възникна спонтанно, идеята е на поетесата Роса Соколова , която събра своите впечатления от страната на лотоса в специална книга. Тя е щастлива , че има вече много съмишленици. Особено е доволна от факта ,че информация за клуба в Кърджали може да се намери на специален интернет сайт – www.vrindanews.com.

Още снимки
 Прочитания: 2705 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign