Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

"Родопея" и "Мистерия" се завърнаха от Македония победоносно

 02 Август 2012

Двата танцови състава на СОУ "Петко Р. Славейков" представиха по изключителен начин България на Детския международен фолклорен фестивал "Охридски бисер" 2012, който се проведе през изминалата седмица на брега на Охридското езеро. Танцьорите от "Родопея" и "Мистерия" заслужиха напълно не само овациите и възхищението на публиката, но и първите места в двете категории на форума. Пътуването бе осъществено с финансовата подкрепа на Община Кърджали и личната ангажираност на зам. кмета Елисавета Кехайова.
През първия ден след пристигането представители на всички участници бяха посрещнати от председателя на Общинския съвет на Охрид Душко Яковчевски и директора на фестивала Миленко Андрески. От името на българската делегация на официалната среща присъстваха Нели Попова - главен експерт в Община Кърджали, Димитър Кондиков - хореограф и ръководител на съставите и Маргарита Демирева - помощник-директор на СОУ "П. Р. Славейков" и деца от двата състава. Те имаха възможност да представят страната, града и училището пред организаторите и останалите участници от Сърбия, Македония, Полша и Румъния.
Откриването на фестивала стана с парадно шествие по централната улица на града –домакин .Изпълненията на "Родопея" и "Мистерия" на откритата сцена точно до паметника на Климент Охридски се откроиха със своята динамичност, жизнерадост, точност и артистичност.

Децата от Кърджали показаха мъжество и устойчивост при всички обстоятелства. В последвалата церемония по награждаване и двете формации получиха първи награди, както и покани за участие в други фестивали на македонска, румънска и полска територия.
В съпътстващата форума програма, славейковци направиха туристическа обиколка на Охрид и Струга, потопиха се във великолепието на Вевчанските планински извори, извършиха ритуала за подмладяване на Билянините извори и посетиха манастирския комплекс "Св. Наум" и църквата "Св. Петка".Още снимки
 Прочитания: 1825 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign