Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С хепанинг край Татул започна Международния фестивал "Перперикон 2006"

 19 Юни 2006

Стотици жители на Момчилград,околните села,Кърджали,гости от страната и чужбина се събраха в събота вечер в подножието на тракийското светилище при село Татул.С организирания хепънинг “Нощта на Орфей” започна програмата на тазгодишния Международен фестивал “Перперикон-2006”.Началото бе впечатляващо . Със запалени факли от върха слязоха седмина мъже,водени от археолога проф.Николай Овчаров.Присъстващите бяха поздравени от Ердинч Хайрула , кмет на община Момчилград , домакин на проявата Г.н Хайрула пожела празникът да се превърне в традиция .
Поздравителна телеграма до организаторите и участниците бе изпратена от Нина Чилова-председател на Постоянната комисия по култура в НС, в която бе отправено посланието:
“Съвременните творци на изкуството във всичките му жанрове да се стремят да достигнат до душите на хората по примера на своя праотец Орфей.Надявам се, че силата на посланията на древните ще достигнат до сърцата на нашите съвременници ,чрез примера на вярата в доброто и в красивото”.
Концертът - спектакъл откри ДВГ при ОДК Момчилград,следваха изпълнения на състави при НЧ “Нов живот” и театър “Кадрие Лятифова”.С много аплодисменти публиката посрещна Бан Ютака от Япония,който свири на гайда.Най-голямата атракция на вечерта бяха нестинарите Иванка и Жеко Жекови от село Българи ,Бургаско.Техният ритуален танц сред жаравата пренесе мисленно хората хилядолетия назад, когато на това място са се извършвали древни езически обичаи. ”Нощта на Орфей” продължи до късно, на импровизираната сцена свириха и група гайдари от Смолян, изви

Още снимки
 Прочитания: 2482 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign