Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Открихме 7-я Европейски екологичен фестивал ”Зелена вълна-21 век”

 27 Септември 2012

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис официално откри днес, малко след 14,00 часа, 7-я Европейски екологичен фестивал ”Зелена вълна-21 век”. От сцената на Дома на културата той поздрави участниците и им пожела приятен и ползотворен престой през следващите дни. В изказването си градоначалникът сподели, че разговорите за това градът ни да стане домакин на фестивала са започнали преди няколко години по идея на евродепутата от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейският парламент Метин Казак. Градоначалникът благодари за чудесната инициатива както на евродепутата, така и на адвокат Цветан Цветанов – председател на Съвета на фондация „Европейски екологичен фестивал”, за това че чрез екофорума екологичните проблеми на Кърджали могат да заемат централно място не само в рамките на страната, но и в европейски мащаб.
Участниците в седмото издание на Европейския екологичен фестивал ”Зелена вълна-21 век” бяха поздравени лично и от евродепутата Метин Казак. В изказването си той подчерта удовлетворението си от това, че Европейската комисия е откликнала на поканата на организаторите да подкрепят тазгодишното издание на фестивала и съпътстващите мероприятия. Казак благодари на организаторите и домакина в лицето на община Кърджали. „Надявам се че тези дни ще бъдат изключително полезни и приятни както за участниците така и за зрителите. Пожелавам на всички спорна работа. Наистина останете и подкрепяйте зелената идея.”, призова в края на изказването си г-н Казак.
Управляващият директор на фондация “Европейски екологичен фестивал” Невена Праматарова пък сподели, че гостите, участниците и жителите на Кърджали, в рамките на три дни, ще имат възможността да видят над 80 продукции на водещите европейски и световни медии, независими продуценти и екологични организации от 25 държави, представени от най-големите независими медии и еко организации.
На дошлите на откриването на 7-я европейски фестивал в Дома на културата бе представено и международното жури с председател журналистката Румяна Таслакова и членове -режисьорът Иван Митевски, Македония; режисьорът Огнен Радулович, Черна гора; екологът Марк Босани, Великобритания; Коалиция за климата – България и проф. д-р Здравко Каменов, Медицинска академия - София.
След официалното откриване стартира и филмовата програма с излъчването на продукциите от България, Германия, Индия, Босна и други включени в първият фестивален ден. Тази година българското участие е засилено и в рамките на трите фестивални дни ще бъдат представени 20 български продукции.

Още снимки
 Прочитания: 1706 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign