Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Балканската война в картини на художници ще видим на 1 октомври

 28 Септември 2012

В чест на 100-годишнината от Балканската война и от освобождението на Кърджали на 1 октомври 2012 г. от 11.30 ч. в Регионален исторически музей се открива гостуващата музейна изложба на Националния военноисторически музей – София (НВИМ) под надслов "Балканската война 1912 г. в картини на художници - участници във войната”, съобщи директорът на културната институция Павел Петков.
В НВИМ се пази богата колекция от творби на художници, участници в Балканската война. Някои са рисувани на самия фронт – това са рисунките с молив, туш и акварел, а други – живописни творби – след завръщането на авторите им от фронта, създадени по оригинални скици и впечатления.
В изложбата са включени произведения на изтъкнати имена в българското изобразително изкуство, като Владимир Димитров – Майстора, Ярослав Вешин, Борис Денев, Асен Илиев, Станьо Стаматов, Николай Павлов, Владимир Кавалджиев, Тодор Иванов, Милутин Найденов и др..
Всички са участвали във войните като военни художници, чиято задача е била да документират и увековечат спомена за саможертвата на Българската армия. Със средствата на живописта и рисунката те са пресъздали събития, в някои от които са били преки участници.

Още снимки
 Прочитания: 3061 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign