Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Откриха 6-тото издание на Международния фестивал "Перперикон 2006" и в Кърджали

 20 Юни 2006

Със запалване на фестивалния огън и фойерверки в началото на седмицата в Кърджали официално бе открит Шестият международен фестивал “Перперикон –2006”.Церемонията се състоя пред театър “ Димитър Димов”. Балетна формация представи част от танцовия спектакъл “Мечта за Родопа”.
“В продължение на няколко дни нашият град ще бъде домакин на най – голямотото професионално културно събитие в Източните Родопи. На сцените на Фестивала ще се изявяват талантът и красотата .Този форум е празник на културата и приятелството , един от начините да популяризираме своето културно – историческо наследство , да насърчим взаи мното опознаване на етническите общности и балканските народи. Перперикон не е само историческа крепост , а един великолепен пример за непреходността на човешките ценности и отношения , независимо от различията . Моята голяма надежда е , че чрез силата на изкуството всички заедно ще успеем да превърнем скритата във всеки от нас душевност в истинско човешко разбирателство “, с тези думи към присъстващите жители и гости на града се обърна кметът инж. Хасан Азис , след което изпълни ритуала по запалване на фестивалния огън .
Министърът на културата проф .Стефан Данаилов , един от първите носители на наградата “Златен Перперикон “ за принос към българската и европейската култура , бе изпратил специален поздравителн адрес до организаторите и участниците В него се подчертава “че фестивалът е израз на стрежежа богатството на българската култура да стигне до сърцето на зрителя, запазвайки здравата връзка с изконните духовни ценности .Проф Данаилов изразява категоричната си надежда , че “ хармоничните земни и истински герои съществуват не само на сцената , а и в живота “
Фестивалната вечер продължи с постановката на ДКТ “Константин Величков “- Пазарджик – “Сън в лятна нощ “ по Шекспир , реж. Владлен Александров .
 Прочитания: 2293 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign