Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Две български и 4 чужди продукции отличени с наградата „Щъркелово гнездо“

 01 Октомври 2012

Две български и четири чужди продукции бяха отличени с наградата „Щъркелово гнездо“ на фондация „Европейски екологичен фестивал” в седмото издание на Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век“.
В категория документални филми, наградата бе за копродукцията на Италия, Чехия, Великобритания, Франция, България, Нигерия, Германия, 2011 - „Петролът за нищо“. "Щъркелово гнездо" за научно-популярни и учебни филми получи „Пределите на светлината“, Австрия, 2011. За ТВ предавания, посветени на екологията и опазването на околната среда, наградата бе за „Чиста вода“, България 2012. Наградата получи лично авторът на филма Венелин Петков. Да си хвърляме боклуците там където им е мястото, за да не замърсяваме повече това което и без това вече сме замърсили.”, каза при получаването на наградата Петков.
И още призови отличия отнесоха от Кърджали най-добрите екологични продукции. „Дървото може да има само едно птиче гнездо“ от Китай получи голямата награда в категория „Продукции за опазване на природното и културно наследство“.
За видеоклипове и спотове на екологична тематика отличието бе за „Фермерът Джак“ от Кралство Нидерландия, а за най-добър екологичен балкански филм бе награден „Делото Бисер“ на Българската национална телевизия. Филмът отнесе и наградата на Асоциация на Сухопътните войски на България за български филм за подпомагане на населението и защита на околната среда при природни бедствия и аварии. Лентата е за предсказуемо и предотвратимо бедствие и прехвърлянето на отговорностите, водещо до безотговорност. Тя е дело на Цветан Симеонов. „Дълбоко съм убеден че не можем да дебнем само съдбата на патенца, кученца и изчезващи маларийни комари какъвто филм наскоро гледах и трябваше да ме разтърси, но не можа. Не че е маловажно като тема, но когато става въпрос за загуба на човешки живот, отстъпва на втори план. В Бисер загинаха хора, знаем какво се случи и знаем как „героично” после институциите трябваше да бъдат представени като спасители. Да те успяха по някакъв начин да възстановят малко къщи, но до момента никой не се е пробвал и не е успял да реконструира човешки живот.”, каза Симеонов при получаването на наградата.
В конкурсната програма участваха 85 съвременни продукции от 25 държави на тема екология. Те бяха оценявани от петчленно международно жури, с председател Румяна Таслакова. С връчването на наградите „Щъркелово гнездо“, дело на известния македонски скулптор Андрей Митевски, официално бе закрито седмото издание на Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век“. То се проведе в Кърджали за втора поредна година и бе организирано от Европейската комисия, фондация „Европейски екологичен фестивал” и община Кърджали. Отличените филми ще бъдат представени и в Седмицата на зеленото кино в София.
На специалната церемония в събота бяха връчени и допълнителни награди, сред които и тази на кмета на община Кърджали за филми, посветени на опазването на природното и културно наследство. Тя отиде при Гинка Чолакова за филма й „Последни свидетели”.
В края на церемонията финални думи отправи Невена Праматарова която благодари на всички участници и на общината домакин в лицето на кмета инж. Хасан Азис. Той пък получи като награда специалното първо издание на алманаха „Българско военно историческо наследство” с историята на първите 12 български полка от Асоциацията на сухопътните войски, връчена му от ген. Цветков. Финалните думи от церемонията по награждаването на отличените в 7-мото издание на европейският екологичен фестивал „Зелена вълна -21 век” бяха отправени от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, който каза:
„Благодаря преди всичко за тази специална награда защото тази година Кърджали чества 100 години от своето Освобождение и тя е наистина много важна и изненадваща за мен. Без съмнение и без преувеличение мога отговорно да заявя, че с този фестивал Кърджали за пореден път е екологичен център, не само на България но и в Европа. В днешно време може би всеки се опитва да мисли модерно, но в него сякаш липсва екологичното мислене. Все си мисля, че ако чрез този фестивал хората, които гледат филмите, включат в своя начин на мислене и екологичният, ние сме си свършили голяма част от работата и нашата мисия. Надявам се през следващата година фестивалът, който ние не се отказваме да го провеждаме в Кърджали, да има много нови неща не само като произведения и тематика, но и като начин на представяне на екологичните теми. Нашето ноу-хау за следващата година ще бъде така нареченото „зелено кино”. И най-важното е че европейският екологичен фестивал издържа един много важен тест, защото се проведе за седми пореден път успешно. А това ни дава увереност, че сме положили една много здрава основа за следващи фестивали - много пъти по седем.”

Още снимки
 Прочитания: 1547 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign