Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Представиха творби на художници, участвали в Балканската война

 01 Октомври 2012

Днес в Регионалния исторически музей в Кърджали бе открита гостуващата изложба на НВИМ-София ”Балканската война 1912 г. в картини рисувани от участници във войната”. Над 40 творби на български художници отразявали събитията от Балканската война, бяха представени във фойето на културната институция.
Сред авторите са имената на Ярослав Вешин, Владимир Димитров – Майстора, Борис Денев, Асен Илиев, Стамен Стаменов, Николай Павлов, Владимир Кавайлджиев, Тодор Иванов, Милутин Найденов. Картините им са изпълнени с молив, туш и акварел. Това са рисунки и картини, нахвърлени на крак, директно от окопа. Те отразяват както ужасите на войната, така и величието на българския войник.
За двама от тях и военните им години – Ярослав Вешин и Владимир Димитров – Майстора, разказа при откриването на изложбата директорът на музея Павел Петков.
„В творчеството на художниците, участници в Балканската война, има нещо характерно, нещо много общо. То идва от демократичните им разбирания, от обичта им към народа, към обикновения войник, от убеждението, че войната е най-лошият, най-безчовечният начин за разрешаване на националните противоречия”, каза в словото си Павел Петков.
От думите му стана ясно, че във фондовете на НВИМ войните са представени чрез творчеството на 38 художници и 14 скулптористи. Между тях е и военният художник Борис Денев, който наред със завършените си творби е оставил близо 400 скици и рисунки от креда, гваш, акварел, молив и туш. Владимир Димитров-Майстора има над 140 рисунки и скици за войните, а Васил Димов над 490.


Още снимки
 Прочитания: 1995 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign