Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Международна научна конференция „100 години от Балканската война и освобождението на Кърджали

 09 Октомври 2012


Международна научна конференция посветена на сто годишнината от Балканската война и освобождението на Кърджали се проведе в областния град. Научен ръководител на форума бе академик Георги Марков, а доклади изнесоха учени от България, Русия, Унгария, Черна гора, Македония, Хърватия.
Организатори на проявата са Община Кърджали, Военна академия „Георги Стойков Раковски”, Институт за исторически изследвания при БАН, Институт за балканистика, Регионалните исторически музеи в Кърджали, Стара Загора и Благоевград, Великотърновски университет, Македонски научен институт-София, Тракийски научен институт, Военно-историческа комисия.
В лекцията си посветена на геополитическите измерения на Балканските войни академик Георги Марков отбеляза, че Първата балканска война е имала за цел да накара Османската империя да проведе реформи по отношение на християнските общности. Съюзът от Балкански държави не е имал за цел прекрояване на границите на Балканите. Никоя от великите сили не е очаквала разгром на Османската империя. Според руската дипломация империя може да бъде победена само от империя.

Още снимки
 Прочитания: 1480 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign