Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Източните Родопи в художественото творчество на българските художници

 15 Октомври 2012

Много ценители на изящното изкуство присъстваха на откриването на изложбата „Източните Родопи в художественото творчество на българските художници” в ОХГ ”Станка Димитрова” в Кърджали. Експозицията, разположена на двата етажа на галерията, представя творби на художници от Кърджали и страната от богатия фонд на галерията. Голяма част от картините са закупени през 80 и 90-те години на миналия век и са познати на широката публика. Други, по –малко известни, се показват за първи път през последните две десетилетия. Изложбата представя и няколко от новореставрираните художествени произведения. Директорът на галерията Айдън Серкан благодари на общината за помощта това да се случи и увери присъстващите, че дейността по опазване на фонда ще продължи.
Изложбата се отличава със своята представителност, в нея присъстват както автори от европейска велича като Димитър Казаков, Емил Стойчев, Светлин Русев, така и талантливи художници от Родопите, сред които Станка Димитрова и Джемал Емурлов, каза уредникът на галерията Емил Пенчев.
Общината ще продължи да съдейства не само за съхраняване на богатия фонд на ОХГ „Станка Димитрова”, но и за неговото попълване с нови образци на съвременната българска живопис и графика, каза кметът инж.Хасан Азис.Той благодари на всички местни спомоществователи и припомни успеха на гостуващите две изложби „Колекция „Стари майстори” в Народното събрание и в НХГ в столицата. Вечерта продължи с концерт на клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви от Пловдив. В програмата си музикантите бяха включили композиции на Дворжак, Шуберт, ученикът на Шостакович Валерий Гаврилин и пиеси от съвременния българския композитор Никола Стойков.Проявата бе част от общинската програма, посветена на 100 години от Балканската епопея и Освобождението на Кърджали.


Още снимки
 Прочитания: 1535 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign