Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Домът на културата чества 60 години днес

 18 Октомври 2012

Празничен концерт по случай 100-годишнината от освобождението на Кърджали и 60-годишнината от създаването на Дома на културата ще състои тази вечер от 18,00 часа.
На сцената кърджалийци и гостите на града ще видят участници от всички художествени състави.
Историческите факти сочат, че през октомври 1952 година се открива новопостроената сграда на Дома на културата, най- представителната тогава в града. За тържеството е поканена операта от Стара Загора със спектакъла”Евгений Онегин”.След откриването й се създават и развиват множество форми за художествена самодейност – самодеен оперетен театър, музикално-танцов ансамбъл, школа по изкуствата за деца и юноши, създадена на базата на утвърдените детска музикална и балетна школа, на театралната студия и кръжока по живопис. През годините през формациите са минали хиляди изпълнители. Възпитаници на Дома на културата са световноизвестният кларнетист Иво Папазов, балетният режисьор Хикмет Ахмедов, ректорът на Музикалната академия в Пловдив проф. Славчев.
Тази вечер кърджалийци ще могат да си спомнят за отделни моменти от 60-годишната история на Дома на културата, чрез 120-минутния документален филм по сценарии и редакция на Игнат Пейчев, обработен и монтиран от Ангел Бозуков.
Филмът вече може да бъде видян на интернет страницата на община Кърджали, посветена на 100 годишнината от Балканската война, линк „Видео”-http://100godini.kardjali.bg/?pid=7.
 Прочитания: 1609 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign