Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Представиха находките от Перперикон за 2012-а в муезйна изложба

 19 Октомври 2012

Най-интересните находки открити на Перперикон през изминалото лято бяха представени днес в Регионалния исторически музей в Кърджали. Експозицията бе представена в откритата днес преди обяд изложбата в чест на 100-годишнината от Балканската война и Освобождението на Кърджали.
Директорът на музея Павел Петков благодари на ръководителя на разкопките проф. Николай Овчаров и екипа му, че са успели през тежкия летен сезон да обработят културните ценности.
Самият проф. Овчаров направи кратък преглед на откритото през годините на скалния град, като акцентира на последните открития.
Това лято археолозите са проучили североизточната част на Акропола, където културният пласт е дал възможност да попълнят значителни празноти в историята на Перперикон. Проф. Овчаров подчерта , че откритите 12 златни и 8 сребърни монети са част от голямо епископско средновековно съкровище датирано от 14 век.
В изложбата е засегнат и прехода от езичеството към християнството, който бе представен с откритите серия каменни олтари.Още снимки
 Прочитания: 1634 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign