Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тържествена сесия на Общинския съвет по повод 21 октомври – Деня на Кърджали

 21 Октомври 2012

С химните на България и Европейския съюз започна днешната тържествена сесия на Общинския съвет по повод 21 октомври – Деня на Кърджали и освобождението му. Тя се проведе в голямата зала на Дома на културата. Откри я с кратко слово председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа. От общо 41 общински съветника в нея взеха участие 38. Гости на форума бяха народните представители Димчо Михалевски и Цвета Караянчева, областният управител Иванка Таушанова, омбудсманът Акив Емин, кметове на общини и председатели на общински съвети, бившите кметове на Кърджали Димитър Богданов, Милан Миланов, Исмет Саралийски, Расим Муса, Румен Димитров, почетни граждани на Кърджали и техни близки.
Тържествената сесия беше уважена и от гости от чужбина. Това бяха кметове и техни представители от побратимените общини Елхарт – САЩ, Владимир – Русия, Комотини и Мароня – Гърция, Меджидия – Румъния, Осман Гаази – Турция.
В голямата зала на Дома на културата присъстваха още представители на съдебната власт, неправителствени организации, културни и просветни институции.
Три бяха точките от дневния ред, който гласуваха общинските съветници – Слово на кмета, Поздравления по случай Деня на Кърджали и гласуване на предложение генерал Васил Делов да стане почетен гражданин на Кърджали.
Слово за деня на Кърджали и освобождението му, и проекциите на събитията от преди сто години върху днешния ден произнесе кметът инж. Хасан Азис.
„Празникът събира всички нас – хора от всички етноси и религии, за да се преклоним пред родолюбието на героите отпреди 100 години”, подчерта в словото си градоначалникът. В него той изтъкна, че благодарение на тях, Кърджали днес се е превърнал във важен стопански и административен център. Инж. Азис очерта визията на града ни днес с реализираните проекти, с привлечените инвестиции, с разкритите работни места.
„Зад всичко обаче, случило се през последния век в Кърджали стоят жителите му. Без тях градът нямаше да е това, което е. Именно кърджалийци изградиха етническия модел и превърнаха Кърджали в столица на толерантността. Съжителството и разбирателството на хора от различни етноси и религии е в основата на този модел, който е пример не само за България, а бих казал и за целия свят”, каза в словото си инж. Хасан Азис.
„Кърджали има своя освободител и неговото име е генерал Васил Делов. Него дължим признателност и прослава и незаради себе си, а заради онези,които ще дойдат след нас и ще ни съдят според делата ни. Кърджали е пъстър град, етнически шарен, религиозно толерантен и всяко посегателство върху тази негова визитна картичка, е равносилно на отказ от бъдеще”, каза в поздравителното си слово областният управител Иванка Таушанова. И призова съветниците да се вслушат в разума си и да не позволяват гавра с името на генерал Делов, който по-късно бе предложен от името на Инициативен комитет за почетен гражданин на Кърджали. От трибуната на местния парламент същият призив прозвуча и от устата на народния представител Цвета Караянчева.
В приветственото си слово народният представител Димчо Михалевски припомни факта, че почетните граждани на Кърджали са хора с различни етноси и различни религии и в това се крие посланието, а именно че „заедно можем да го направим, че разделителните линии не са полезни”. „Аз се обръщам с молба и с увереност, че заедно ние ще дадем знак, че държавността има своето значение за Кърджали. И че заедно, както винаги е било досега, ръка за ръка, ще продължим напред. А пътят е ясен – да можем да дадем бъдеще на нашите деца.”, каза още пред съветниците и гостите на сесията Димчо Михалевски.
Поздрави за Деня на Кърджали поднесоха още кметовете и техните представители от побратимените на Кърджали общини.
По трета точка от дневния ред предложението на инициативния комитет генерал Васил Делов да стане почетен гражданин на Кърджали прочете кметът инж. Хасан Азис. То бе подложено на гласуване. За него гласуваха 16 общински съветници, против бяха 22-ма /групата съветници от ДПС/. Така предложението генерал Васил Делов, освободителят на Кърджали, да стане почетен гражданин на града не бе прието.

Още снимки
 Прочитания: 1819 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign