Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

За пети път кърджали събра талантливите деца на България

 24 Октомври 2012

На 19 и 20 октомври в Кърджали се проведоха Националните дни на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите”. Дните бяха открити на 19 октомври вечерта, а залата на ОДК се оказа тясна, за да събере всички участници, техните ръководители и представителите на медиите, които бяха посрещнати с прекрасната родопска песен „Бела съм бела юначе”.
Националните дни на детското изкуство са част от Националния календар на извънучилищните дейности на МОМН. Домакин на форума бе ОДК Кърджали, с подкрепата на РИО и Община Кърджали. Тази година в проявата се включиха над 550 деца-млади художници, фотографи и литератори от 36 населени места в страната.
Към всички тях с „Добре дошли” се обърна директорът на ОДК Кърджали Златка Пеньова, която изрази удовлетворението си от постигнатото през последните години, потвърждаващо се от засиления интерес на деца т цялата страна.
От името на община Кърджали участниците бяха поздравени от зам.-кмета Елисавета Кехайова, която пожела на всички нови творчески успехи.
На тържеството присъства и началникът на Регионалния инспекторат на МОМН в Кърджали Гроздан Колев, който също поздрави младите таланти.
Националните дни на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите” се провежда за пета поредна година и за разлика от предишните си издания, освен традиционните конкурси за рисунка и фотография, бе организиран и конкурс за есе и стихотворение на тема: „Освобождението”.
Журито отличи най-талантливите млади творци, а зам.-кметът на община Кърджали и началникът на РИО връчиха наградите на победителите.
Първите награди в конкурса по рисуване в трите възрастови групи бяха присъдени на Школа по рисуване гр. Попово, Арт клуб гр. Ловеч и на СОУ „Цанко Церковски” гр. Полски Тръмбеш.
Школата по фотография към ОДК Кърджали грабна две първи места в двете възрастови групи, като във втората си подели отличието с фотографите от ОДК Пловдив.
На церемонията бяха връчени и седем специални награди- от Община Кърджали, Министерство на образованието, Националния дворец на децата, РИО, в. „Нов живот”, телевизия „Източни Родопи” и ОДК Кърджали.
В конкурса за стихотворение и есе най-добри се оказаха възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев” Кърджали. При тях отидоха и повечето от наградите.
Първа награда спечели стихотворението на Теодора Добрева от 9 клас. Тя бе отличена и със специалната награда на кмета на община Кърджали - плакет.
На второ място бе класиран Тургай Местан от 8 клас. Лауреатите за есе са Боян Каменов от 9 клас - второ място и Деница Георгиева от 10 клас, спечелила трета награда, като първа не бе присъдена.
С поощрителна награда бе отличена Станислава Чотрова от 8 клас за разказа й, посветен на освобождението на Кърджали „Война в делничен ден”.
Всички ръководители на школи и преподаватели на наградените участници също бяха отличени.

Още снимки
 Прочитания: 1881 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign