Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Концерт за Курбан Байрам и 20-годишнината на ансамбъл „Кърджали”

 24 Октомври 2012

По случай най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрам читалище „Юмер Лютфи” изнесе снощи голям концерт в Дома на културата. В залата, която се оказа тясна, за да побере всички, дойдоха хора от няколко поколения. Културната проява бе уважена от генералния консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и председателя на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед.
Присъстващите аплодираха дълго изпълненията на ансамбъла за турски песни и танци „Кърджали” с главен художествен ръководител Юксел Есен, които тази година честват 20 години творческа дейност. Гост изпълнителите на концерта дуетът Назар и Нино, подариха една незабравима вечер на присъстващите.
Най-бурните аплодисменти бяха за 12-годишният Емре Ахмед, който изпя популярните турски народни песни „Осман ага” и „Чух, че си много нещастна”, и с таланта си показа, че в бъдеще ще стане известен певец. В концертната програма се включиха още Дуйгу Али, Мюжгян Селим и Бехие Ахмед, групата за модерен танц „Сюрприз”. С много аплодисменти бяха посрещнати и изпълненията на румелийски танц от детската фолклорна група „Кадрие Лятифова“. A традиционната игра „Зейбек” потопи зрителите сред чудното вълшебство на турските народни танци
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис връчи юбилеен плакет на ръководителя на ансамбъла за турски песни и танци „Кърджали” Юксел Есен по повод 20-годишнината от създаването му. Градоначалникът отбеляза, че с активната си творческа дейност и с многобройните си концертни изяви Ансамбълът е доказал своето водещо място в културния живот на общината и заслужено е спечелил многото си отличия на националните и международни сцени. От името на общината той поздрави присъстващите с големия мюсюлмански празник Курбан Байрам, който започва в четвъртък.
Концертът завърши с песента „Целият свят да е празник”, която бе изпята на турски език от всички присъстващи, а цветя бяха поднесени от името на община Кърджали, Генералното консулство на Турция, Българската социалистическа партия, фирма „Декор стил” и община Крумовград.Още снимки
 Прочитания: 2174 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign