Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Швейцарската Лозана дари децата на Кърджали с компютри

 29 Октомври 2012

Дарение от 14 компютри, марка „Дел”, приеха в ОДК-Кърджали и още 6 – детски градини в общината, днес. То е получено чрез Националната мрежа за децата и „Сдружение инициатива за развитие – Кърджали решава”.
Направено от община Лозана, която променя техниката си и решава да дари децата на Кърджали, чрез посолството на Швейцария, разказа ръководителят на Сдружението Росица Средкова. От думите й стана ясно, че Националната мрежа за децата има подписано споразумение за партньорство с посолството на Швейцария.
При приемането на дарението в ОДК присъства и секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир. Стана ясно, че с помощта на общината са осигурени средства да бъдат изплатени транспортните разходи от Швейцария до България за доставка на компютрите.
„Избрахме по-голямата част от компютрите – 14, да бъдат в ОДК, където се посещават различни форми от деца от различни социални групи, могат да се ползват от максимален брой подрастващи. Компютри ще получат и 6 детски градини, защото там нямат такава техника. Там те ще се използват за занятия с деца, включително и такива със специални потребности”, уточни Росица Средкова.
Директорът на ОДК Златка Пеньова благодари за дарението. „Много съм щастлива, че получихме това дарение. Тази техника ще бъде ползвана от деца, които посещават нашите форми, основно – тези от клуб „Компютърен свят”. Досега ние не разполагахме с добри и достатъчно компютри”, каза Златка Пеньова при получаване на дарението.
Националната мрежа за децата е една от българските организации, които получават дарения на компютри, втора употреба, от община Лозана, съгласно договор за дарение между Швейцария, представена от посолството на Конфедерация Швейцария в Република България, и Национална мрежа за децата. Компютрите са напълно реновирани и окомплектовани със софтуер, който позволява директното им използване. Компютрите са предоставени на институции и организации, с които Националната мрежа за децата традиционно работи и по този начин се подпомога дейността им, свързана със създаване на по-добри условия за учене, за забавление и за развитие на децата.
Съвместно със „Сдружение инициатива за развитие – Кърджали решава”, член на Националната мрежа за децата, полученото дарение от общо 20 компютъра от Община Кърджали са предоставени за ползване от деца в Общински детски комплекс – Кърджали – 14 броя и 6 броя в детски градини на територията на Общината: ОДЗ „Детелина” – гр.Кърджали, ЦДГ – с.Опълченско, ЦДГ – с.Бойно, ЦДГ – с.Три могили, ЦДГ – с.Солище, ЦДГ – с.Енчец.


Още снимки
 Прочитания: 1815 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign