Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Проф.д-р Марко Семов е носител на наградата "Златен Перперикон"

 26 Юни 2006

Проф.д-р Марко Семов е новият носител на наградата “Златен Перперикон” за принос към българскта и европейската култура по време на тазгодишния Шести международен фестивал”Перперикон –2006”. Тя бе връчена в събота на 24 юни по традиция в тронната зала на тракийския дворец. Церемонията започна с ритуален танц под ритъма на тъпан.
Решението за наградата на Сдружение “Перперикон – Мелпомена “, организатор на културната проява заедно с община Кърджали , обяви Петър Савчов, един от управителите на Сдружението. “Златният пръстен на Птолемей “ със специален свитък поднесе на проф. Марко Семов миналогодишният носител.проф Николай Овчаров.
“Перперикон крие много въпроси , за нас той се превърна в символ ,където хора и богове в други времена са влизали в тайнствени взаимоотношения . Радвам се , че тази година наградата се присъжда на проф д-р Марко Семов , един от изтъкнатите български писатели , публицисти и изследователи на българската народопсихология . Предварително му благодаря затова , което оттук нататък ще направи за Източните Родопи “, с тези приветствени думи към получилия високия приз се обърна кметът на община Кърджали инж .Хасан Азис.
Специален поздравителен адрес до проф. Марко Семов бе прочетен и от името на Президента на РБългария Георги Първанов. В него се подчертава ,че г-н Семов е от онези български творци , на които най – приляга да получи тази награда , защото ,за да бъдеш европеец , трябва да бъдещ преди всичко българин .А това известният български творец е доказвал нееднократно . Желая Ви още дълги години творческо вдъхновение,защото България има нужда от творци като вас , които да отстояват мястото на нашата култура в еврпейското и световното духовно пространство.“ бе записано още в поздравителното писмо на държавния глава.

Марко Семов е доктор по философия , професор в СУ ”Св. Климент Охридски “, сценарист е на два филма, учредител и съпредседател на Сдружение за национално съхранение , член на Академия “Черноризец Храбър”, член на СБЖ , на СБП,на СУБ,заслужил деятел на културата , носител на орден “Кирил и Методий “ І степен , носител на Наградата за белетристика на името на Й . Йовков , носител на наградата “Оборище “ за утвърждаване на българската национална идентичност, носител на Наградата за публицистика на името на Христо Ботев , носител на Почетния знак на СУ “Синя лента “ , носител на Първа награда на ВВС за документалния филм "Земя на богове и хора” , автор на много книги и изследвания в областта на българската народопсихология и др.
Искрено развълнуван проф.Семов благодари за високото признание и сподели , че “ усещането от получаването на наградата на това свещено място е необичайно и уникално , защото мястото е облъчващо с тайнствени енергии , които идват от дълбините на земята и от вековете . Когато се изправим тук пред погледа на тези каменни векове , застинали пред нас , човек се чувства , колкото малък, толкова и щастлив от величието на българското минало и история . Имаме идея с проф. Н. Овчаров да напишем обща книга за този край. Вече съм свързан и силно емоционално с Източните Родопи . Тук в църквата на отец Боян Саръев бе кръстен и моят първороден четиримесен внук Марко , който днес заедно с мен е на този величествен връх”.
Празникът в събота навръх Еньовден събра стотици хора , дошли не само от околните села, но и от други места на България – Бобов дол, ,Велинград , Разград , Странджа , Хасково , Бургас .
Хепънингът се проведе в подножието на двореца. В програмата участваха гайдари от Смолян , читалищни състави от Кърджали .Най- атрактивната част бе предствлението на театър “Любомир Кабакчиев “ от Казанлък. Те представиха откъс от уникален спектакъл “Мистерии в долината “ по ритуал у древните траки от 4-3 в. Пр. Христа .


 Прочитания: 2628 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign