Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали бе домакин на първата републиканска среща на жените-туристки

 27 Юни 2006

“Да приобщим децата към туризма” под това мото в края на миналата седмица в Кърджали се проведе първата републиканска среща на жените-туристки.Проявата се проведе под патронажа на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, а инициатор за организирането й е Природоизследователски отряд “Малката Ахрида” към СОУ “Св.Климент Охридски” Кърджали с ръководител Елена Топалова.В нея се включиха над 70 души.
В продължение на два дни участничките в срещата посетиха много от историческите и природните забележителности на Източните Родопи,водени от ветерана – турист Христо Ботев,който познава много добре региона.Сред тях бяха Перперикон,Татул,Православния духовен център при храм “Успение Богородично” в квартал Гледка.Участничките в проявата се срещнаха с отец Боян Саръев и положиха цветя пред паметната плоча на загиналите туристи от Кърджали преди повече от десет години в Стара планина.Плочата се намира в двора на храм “Свети Георги Победоносец”.
Във втория ден на срещата, 25 юни ,от 8 до 12 ч. в училище “Св. Климент Охридски” се състоя и квалификационен семинар с част от участничките, които ръководят туристически форми, модул “Туризъм” или “Масов спорт”.Те приеха Декларация за подобряване организацията на ученическите екскурзии,ползване на намаление при заплащането на общинска база за кратки походи.Декларацията ще бъде изпратена до МОН и ДАМС.
Срещата на жените –туристки в Кърджали се проведе със съдействието на Българската федерация по туризъм.Със тяхно съдействие женският поход, включен в рамките на първата републиканска среща на жените – туриски се проведе за 46-ти път.
С помощта на Българската федерация по туризъм миналата година бе възтановена инициативата за организиране на походи под мотото “По стъпките на Левски” и “Младежта и природата в Родопите”.
Донка Кавръкова от Българската федерация по туризъм сподели в Кърджали,че вече има и идея да бъде създадено с тяхна помощ Училище по туризъм , където децата да се подготвят за досега с природата,да придобият знания, свързани с организиране на туристистически походи и да приобщат своите връстници към идеята, за да станат и те любители на природните богатства на България.

Още снимки
 Прочитания: 2351 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign