Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Национален математически турнир в „Славейков”

 05 Декември 2012

За 5-та година СОУ „Петко Рачов Славейков” бе едно от базовите училища на турнира „Иван Салабашев”. Това е едно от най-популярните и авторитетни математически състезания. В него участват около 7000 ученика от цялата страна. Публикува се национално класиране. Състезанието се провежда под егидата на Съюза на математиците в България и е предназначено за ученици от 2 до 12 клас.
Задачите на турнира „Иван Салабашев” не са от най-леките, но са много съдържателни. И това е обяснимо – автори на състезателните теми са известни български математици от екипа на Съюза на математиците в България, които подготвят националния отбор на България за Международните олимпиади по математика. Сред тях са професор дмн член-кореспондент на БАН Олег Мушкаров, който е ръководител на Ученическия институт по математика и информатика в България, професор дмн Николай Николов, който е ръководител на националния отбор по математика, професор дмн Петър Бойваленков, зам.ръководител на националния отбор. В това състезание конкуренцията е голяма – участват елитните математически гимназии в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и др.
В събота на 1 декември в училището-домакин дойдоха над 200 ученици от 12 училища от област Кърджали. Победители станаха: при 2 клас - Гюкан Иляз от СОУ „Петко Рачов Славейков”; 3 клас - Беркай Ахмед от ОУ „Петър Берон” в Момчилград, 4 клас - Мелис Искендер от СОУ „Петко Рачов Славейков”, 5 клас – Мила Тодорова от СОУ „Петко Рачов Славейков”, 6 клас – Павел Сарлов от СОУ „Владир Димитров – Майстора”, Ива Манева от ОУ „Петър Берон” в Момчилград, 8 и 9 клас – Яница Дуржева от СОУ „Петко Рачов Славейков”, 10-12 клас – Иван Герганов от СОУ „Петко Рачов Славейков”.


 Прочитания: 1771 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign