Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Новият генерален консул на Р Турция на първо посещение в Кърджали

 06 Декември 2012

На първото си официално посещение в Кърджали пристигна новия генерален консул на Р Турция в Пловдив Шенер Джебеджи. Той бе посрещнат и приет от кмета инж. Хасан Азис.
Само в рамките на месец и половина турски бизнесмени отвориха две фабрики в България – в Търговище и в Стара Загора, каза на пресконференция след разговор с градоначалника турския дипломат.
По думите му това е достатъчен знак на желанието на турската страна за инвестиции в България, особено в период на криза в която се намира страната и цяла Европа. Според турския дипломат тази инвестиционна политика ще продължава и занапред и ще засегне и Кърджали. За възможни инвестиции в родопската община са си говорили той и кмета инж. Хасан Азис.
Според Джебеджи политиката на инвестиции е много важна за турската страна, тъй като по този начин южната ни съседка се бори успешно с кризата. „Когато се ограничиха заради кризата европейските пазари, Турция се ориентира към други и затова самата криза не засегна толкова много страната, както това се случва в Европа и в частност в България”, коментира Шенер Джебеджи.
„За разлика от търговията между двете страни, чийто финансов измерител е 4 милиарда евро за последната година, с идеята в краткосрочен план да нарасне на 9-10 милиарда, инвестициите малко остават на по-заден план. Затова смятаме да ги активизираме”, каза още Шенер Джебеджи.
В края на срещата домакин и гост си размениха сувенири. Инженер Хасан Азис подари на генералния консул на Р Турция в Пловдив пано с полускъпоценен камък ахат и фотоалбума със снимки, проследяващи историята на града. От своя страна кметът получи от Шенер Джебеджи художествена керамика.

Още снимки
 Прочитания: 1726 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign