Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Родопчанчета с послание за Рождество Христово

 23 Декември 2012

Децата от Неделното училище по вероучение към храм „Св.Йоан Предтеча” в Кърджали изпратиха послание за Рождество Христово към връстниците си по света. След неделната църковната служба днес всяко едно от 53 –те деца поднесе своя поздрав със стихотворение или песничка.Накрая изпратиха общо послание, което гласи „Скъпи деца по света, и ние сме малки също като вас и няма с какво да ви дарим, освен с нашите чисти сърца и с любовта, която Христос ни дари. Честито Рождество Христово на всички деца по света!”
„Повече от два месеца нашите възпитаници се готвиха за този момент, научиха много за раждането и живота за Спасителя, за красотата на света и християнските добродетели”, разказа отец Николай Величков.
От година и половина възстановеният средновековен храм „Св.Йоан Предтеча” има църковен живот. След няколко века прекъсване на неделните литургии се събират повече от 150 миряни и около 40 деца не само от кварталите Веселчане и Възрожденци, но и от други райони на областния град. Досега в храма са кръстени близо 60 души, идват семейства не само от Източните Родопи, но и от Асеновградско,Хасковско и Пловдивско. Над десет са двойките, пожелали да се венчаят под купола на църквата.
Едно от първите неща, които организира отец Николай Величков, след назначаването му от Пловдивския митрополит през 2011 г, е училището по вероучение, в което в момента се обучават 53 деца от 3 до 15 години. „Неделните занимания отварят очите на най –малките за доброто, научават ги на вяра, надежда и любов, показват им пътя към духовното израстване и смисъла на живота – да бъдат полезен за околните”, обяснява свещеникът.
Църквата “Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали е една от най-древните в България, просъществувала от ІХ до ХІV век. Нейните руини са открити при археологически разкопки, а години по-късно тя е възстановена в автентичния й вид. Средновековният комплекс е обявен за паметник на културата с национално значение. В него са намерени единствените открити у нас по археологически път златотъкани одежди на епископ. В храма са запазени ценни стенописи.
На 24 юни 2009 г. след тържественото богослужение тогавашният министър на културата връчва на Пловдивския митрополит Николай договора, с който правителството дава безвъзмездно храма за вечни времена на Българската православна църква. С този акт храмът „Св. Йоан Предчета” става действащ.
 Прочитания: 1672 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign