Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Йордановден в Кърджали премина под знака на велосипеда

 06 Януари 2013

58 млади мъже се хвърлиха в студените води на река Арда, във Водното огледало на Кърджали, в надпревара да достигнат кръста, хвърлен от енорийския свещеник отец Петър Гарена. Преди това той и кметът на родопския град инж. Хасан Азис поведоха литийното шествие след Богоявленската служба на Йорданов ден в централния храм на Кърджали ”Свети Георги”, на велосипеди. Единият от тях бе „управляван” от едногодишната Матия, която по-късно бе кръстена във водите на Арда.
За втора поредна година до кръста пръв достигна състезателят по Водна топка на „Арда Кърджали” , 23-годишният Величко Карабоюков. Той призова хората да се обичат, а на ден като днешния - и да си прощават. След като излезе от водата, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис го поздрави и го награди с японски велосипед и 50 лева, а на всички останали участници в надпреварата за кръста бяха раздадени по 20 лева. След като получи наградата си, Величко подкара японския велосипед направо във водите на реката, след което победоносно го извади от там.
„От няколко години при мен идват деца с горещото желание в Кърджали да има велоалеи. Такива изграждаме в парк „Арпезос-Север”, предстои разширяването на парка, а желанието ни е да имаме едни от най-дългите маршрути по велоалеи, което от друга страна е крачка към Европа – хората да предпочитат вместо с коли да се предвижват с колела”, мотивира днешната си Богоявленска велосипедна изява кметът инж. Хасан Азис.
„Трябва да се научим да пазим града си екологично чист, а по този начин /с велосипеди – б.а./ще се грижим и за своето здраве – здрав дух в здраво тяло. Децата трябва да се научат да си пазят здравето, като няма държава, няма и здравеопазване, и 1000 министъра да им сменя бат Бойко, пак няма да стане нищо”, допълни го отец Петър Гарена.

Още снимки
 Прочитания: 2520 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign