Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Общинският съвет не избра омбудсман, насрочва се нова изборна процедура

 09 Януари 2013

За втори път Общинският съвет не успя да избере обществен посредник на Община Кърджали, за което се изисква квалифицирано мнозинство.
Преди да преминат към тази първа точка от дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет съветниците приеха още 5 допълнителни точки, свързани с
предложение за кандидатстване с проектно предложение по ОПРР 2007-2013, даване на съгласие за кандидатстване с проекти за Красива България, сключване на договор за извършване на дейности за почистване на обществени места и събиране на твърди битови отпадъци, предложение за промяната в правилника на дейността на общинския съвет, визиращо протоколиране на заседанията на председателския съвет към местния парламент и питане за уличното осветление в кв. „Студен кладенец”.
Двамата номинираните от комисията, кандидатстващи за поста „обществен посредник”, които бяха изслушани от общинските съветници, са досегашният общински омбудсман Хакив Емин и бившият директор на местна кабелна телевизия Пейчо Пашов. Изборът се провали след като за Пашов гласуваха четирима „против” и 28 „въздържали се”, а за Емин – 22-ма „за”, трима „против” и 5 „въздържали се”. Според правилника за организацията и дейността на обществения посредник на община Кърджали, ще има нова процедура за изборът му, обяви председателят на местния парламент Раиф Мустафа.
За да представи своята концепция за работата на обществения посредник в рамките на 7 минути първи, думата бе дадена на Пейчо Пашов. Вместо да направи това, той се оплака, че е дискриминиран и поставен в неравнопоставено положение със своя опонент Хакив Емин. Позова се на нарушения, според него, на закона за местната власт и местна администрация, както и на Правилника за избор на обществен посредник и заяви, че Емин неправомерно е продължил да изпълнява своите функции след изтичането на мандата му – 24 септември 2012 година, а в качеството си на обществен посредник е кандидатствал за нов 4-годишен мандат.
Опонентът на Пашов Хакив Емин обяви от трибуната на Общинския съвет, че няма да допусне институцията „обществен посредник” да бъде политизирана и етнизирана. „Правете си междупартийни боричкания, но тази институция ще бъде винаги кристално чиста”, каза пред общинските съветници Емин като подчерта, че в работата си ще се ръководи единствено от Конституцията и законите на страната. След това той представи в рамките на оставащото му по регламент време своята концепция за работата на общинския омбудсман.
След като зад никого от двамата не застана квалифицирано мнозинство, общинският съветник от ГЕРБ Огнян Иванов поиска думата за отрицателен вот. „Не сме против личностите на двамата кандидати, против сме сгрешената процедура и правилника за избор на обществен посредник”, каза той. И заяви намерението на ГЕРБ да внесе предложение за промяна в правилника за избор на обществения посредник и неговата дейност.
Друг акцент от днешната сесия, който възбуди дебати, бе свързан със сключване на договор за извършване на дейности за почистване на обществени места и събиране на твърди битови отпадъци. При представяне на мотивите за предложението кметът инж. Хасан Азис изтъкна, че в момента тече процедура за избор на фирма, тъй като срокът на договора със старата е приключил.
„За пореден път сме свидетели на това да бъдем поставени в позицията да изберем по-малкото зло. Ако подкрепим това проектопредложение, това означава, че ние приемаме решение недоогледано по една толкова болезнена за гражданите тема, каквато е тази със събирането на боклука”, опонира на предложението съветникът от ГЕРБ Огнян Иванов. Той обвини кмета и общинската администрация, че не си вършат работа. Колегата му Илия Илиев го допълни, че в случая е нарушена процедурата, тъй като подобно предложение не е минавало изобщо през постоянните комисии към Общинския съвет.
Кметът инж. Хасан Азис от своя страна уточни, че идеята е да се постигне непрекъснатост на процеса по събиране на отпадъците, до провеждането на конкурс за избор на нова фирма, а сега тече процедура за това.
Така или иначе предложението на кмета бе прието от мнозинството в местния парламент с 21 гласували „за”, 8 „против” и 2-ма „въздържали се”.
На днешното заседание на Общинския съвет от името на групата съветници от ГЕРБ нейният председател Илия Илиев прочете декларация, свързана със скандала „Делов”. От думите му стана ясно, че ГЕРБ подкрепят искането за оставката на председателя на местния парламент Раиф Мустафа, но прекратяват бойкота на заседанията на Общинския съвет, за да бъдат опозиция и се противопоставят на политиката, водена от ДПС.
„Групата ще продължи да работи. Няма да допуснем ДПС да се разпорежда в ОбС и да поставя партийните си интереси над тези на гражданите”, каза Илия Илиев.

Още снимки
 Прочитания: 2081 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign