Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

ОУ „П.К.Яворов” празнува 135-годишнината от рождението на поета

 18 Януари 2013

С богата музикално-поетична програма в голямата зала на НЧ „Обединение 1913” ученици и учители от ОУ „П.К.Яворов” в Кърджали отбелязаха 135-та годишнина от рождението на своя патрон, големият български поет Пейо Крачолов Яворов. Гости на тържеството бяха Вилдан Сафер от Областната администрация, Елена Димитрова от Регионалния инспекторат по образование в Кърджали, бивши преподаватели в училището.
От името на Областния управител Иванка Таушанова приветствие към ученици и учители поднесе експертът в областната администрация Вилдан Сафер. „Учете, веселете се, играйте и не забравяйте, че вие можете, защото сте достойни за вашия патрон – Пейо Крачолов Яворов”, каза тя.
Ученици и учители бяха поздравени и от Елена Димитрова от Регионалния инспекторат по образование. От името на началника му Гроздан Колев, тя пожела успех на учениците и учителите. „Празникът е за вас ден, в който вие изявявате вашите знания, умения и вашия талант и затова съм радостна, че ще станем съпричастни на вашите празнични вълнения”, каза Елена Димитрова и пожела на учениците, цитирайки мотото на патронния празник, взето от стихотворение на Яворов, „С поглед вечно устремен/напред към утрешния ден!”.
Директорът на ОУ „П.К. Яворов” Елена Янева произнесе приветствено слово по повод патронния празник и 135-та годишнина от рождението на гениалния български поет. В него тя посочи като основна негова житейска и поетична характеристика любовта – „любов извираща от душата, любов до самозабрава, до изпепеляване, любов към Мина и любов към Лора, любов към жената въобще, към хоризонта, към понятието „свобода”, към отечеството, към самата любов”.
„От тази любов са водени и нашите учители, любов и отдаденост към великата мисия „Учител”. Всекидневно ние водим битки срещу настъпващото насилие, страха, предразсъдъците, невежеството и апатията, с надеждата да победим. Но ние знаем, че изграждано с любов, онова, което изградим, ще трае вечно. И най-големият подарък за нас е благодарността на нашите ученици, които също като Яворов, не живеят, а горят”, каза в приветственото си слово към ученици, учители и гости директорът на школото Елена Янева.
На учителите тя пожела да бъдат верни на традицията и запазят своя пламенен устрем, да продължават да напътстват своите възпитаници „да извървят достойно пътя на своите мечти”.
Към учениците Елена Янева се обърна с думите да обичат България като Яворов и никога да не правят кариера с тази обич. „Бъдете дръзки и смели в очакванията, упорити в начинанията, винаги знайте, че можете, защото сте носители на Яворовия дух. Вие сте нашата най-съкровена надежда за бъдещето”, каза още в словото си директорът на ОУ „П.К.Яворов” в приветственото си слово по повод патронния празник на школото.
Музикално-поетичната програма, изнесена под бурните ръкопляскания на темпераментната публика в залата на читалище „Обединение 1913” от възпитаниците на училището, започна с „Танц на самодивите – деца на планината” под ритъма на народната песен „Притури се планината”. Последваха рецитал по стихове на Яворов, народни танци, драматизации и много, много песни.

Още снимки
 Прочитания: 2423 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign