Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Млади творци дебютираха в арт галерията „Кръг”

 14 Февруари 2013

„Във вечната любов аз не вярвам. Вярвам или не – за нея проповядвам”, под това мото бяха представени снощи в Арт-галерията в Кърджали, творбите на девет млади таланти. Всички автори бяха избрани заради техни ярки национални и международни изяви или обещаващ творчески дебют, каза при откриването директорът на Арт движение „КРЪГ” Радост Николаева.
Пред гостите тя изтъкна, че изложбата е част от усилията на движението да открива и представя млади таланти от нашият край. По думите й изложбата е културно събитие отправящо послание към влюбените, но и насърчаващо любов към талантите.
„Тази акция е и въведение към една национална концепция, която КРЪГ заедно с Фондация „Димитър Воев Нова Генерация” –София ще осъществи, а именно обявяване на национален конкурс на тема „Ловецът на сърца” за текст на песен. Ще има първа, втора и трета награда, а на 20 май ще бъде обявен победителят от конкурса за текст и началото на новия национален конкурс за музика към него.”, съобщи Радост Николаева.
Участниците бяха поздравени от кмета на община Кърджали, а лично го направи директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности” в община Кърджали Ширин Сюлейман,като партньор на проявата.
„Това е хубав празник на таланти. Магията се получи. Духът в Кърджали тържествува, каза в приветствието си г-жа Сюлейман. Тя пое ангажимент и да бъде направено всичко възможно, за да се сбъдне мечтата на една от участничките в изложбата 17-годишната Налян Шенол Апти от с. Чилик. Тя се представи пред широката публика снощи с уникални колажи, в които са вградени и полускъпоценни камъни, а усмивките на момичетата са изпълнени като крила на птици. Налян пътува 3 пъти дневно с автобус от селото до Кърджали и обратно, а мечтата й e върху автобуса да стои огромна нейна рисунка с послание към всички хора.
Дошлите на откриването на изложбата имаха възможност да се насладят на изпълнението на класическа китара свири 15-годишният Узай Кабакчъ, който през 2012 г. печели ІІ-ро място на Националния конкурс по български език и литература „Любословие”.
Най-малка е 10-годишната Ема-Мари Емилова, се представи със серия компютърни графики на истории за влюбени котки. Момичето бе доста развълнувано, но затова пък, за да го подкрепят бяха дошли всички негови съученици от 4”В” клас на СОУ „Отец Пайсий” и родителите му.
В изложбата дебютираха и 19-годишният Ахмед Юмер е от Момчилград, но живее и учи в Кърджали, 19-годишната Нукет Данаджиева и още една тийнейджърка, която пише под псевдонима Тсепеш, 16-годишната Теодора Колева е призьорката в конкурса за рисунка „Петя Караколева” (2010 г.), 12-годишната Лия Стамболиева и 16-годишната Златина Точкова, която представи в експозицията 12 фотографии на влюбени двойки.
Вниманието на младите хора в галерията привлече и огромно двуметрово сърце, нарисувано от сладко от малини.

Още снимки
 Прочитания: 1496 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign