Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Международният ден на майчиния език за четвърти път в Кърджали

 25 Февруари 2013

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис приветства участниците в провелата се на 23 февруари в областния град обществената дискусия, посветена на Международния ден на майчиния език на тема „Проблемите на майчиния турски език в България”. В обръщението си инж. Азис подчерта, че Международният ден на майчиния език присъства за четвърта поредна година в културния календар на община Кърджали с разнообразни прояви и инициативи.
Градоначалникът цитира и част от посланието на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по повод празника, а именно: „Езикът на нашите мисли и нашите емоции – това е нашият най-ценен актив. Многоезичието е наш съюзник в осигуряването на качествено образование за всички, насърчаване на социалното включване и борбата срещу дискриминацията.”
В този контекст инж. Азис изрази и надеждата си в рамките на форума да бъдат маркирани не само проблемите при изучаването на майчиния език, но и да бъдат очертани перспективи за бъдеща работа, свързани с преодоляване на съпътстващите образователния процес трудности.
Форума в Кърджали бе организиран от Дружеството на учителите по турски език в Южна България съвместно с Дружеството на преподавателите по турски език от Северна и Източна България. Официални гости на форума бяха посланикът на Република Турция в България Исмаил Арамаз, генералният консул в Пловдив Шенер Джебеджи, народните представители, кметове на населени места, преподаватели по турски език.
Дискусията бе открита от председателя на Дружеството на преподавателите по турски език от Южна България Харун Бекир.
В своето приветствие посланикът на Турция у нас Исмаил Арамаз заяви, без книжовното владеене на майчиния език и без книжното владеене на българския език децата от турски произход не могат да говорят добре и други езици. Според Арамаз най-доброто нещо, което може да се остави на следващите поколения, е езикът и в тази връзка отбелязването на Международния ден на майчиния език е много значимо.
Емине Халил, председател на Дружеството на учителите по турски език в Северна и Източна България и преподавател по турски език в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” изнесе обширен доклад за проблемите на обучението по майчин турски език в България.


 Прочитания: 1313 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign