Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът на община Кърджали участва в заседанието на Съвета за Информационни технологии

 06 Юли 2006

Конкретни предложения в контекста на обсъжданата тематика по време на заседанието на Съвета за Иформационни технологии към президента Георги Първанов направи кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис. Той се включи в работата на Съвета на 4 юли т.г.
В срещата взеха участие и д-р Винтън Дж.Сърф, вицепрезидент на Google, един от бащите на Интернет и председател на борда на ICANN, Естер Дайсън – издател на Release1.0, Джордж Садовски, изпълнителен директор на Глобалната инициатива за политиката в Интернет.
Едно от предложенията на г-н Азис включва решаването на проблема за унифициране софтуера, използван от отделните общини,което ще помогне за по-бързото реализиране на идеята за електронно правителство.В настоящия момент общините използват много и различен софтуер за обработка на документацията и за предлагане на електронни услуги,а това затруднява връзката помежду им.
Инж.Азис е предложил още да се работи и в посока преодоляване диспропорцията при компютъризирането на отделните региони ,в частност граничните и смесени. Общата статистика за страната сочи,че на 12 ученика се пада един компютър.В Кърджали и региона на Източните Родопи ,обаче не е така.Тук един компютър обслужва 35 деца.
Приоритетно трябва да се работи и за включване на малките населени места в Интернет- мрежата.
Не на последно място е и търсенето на възможност през лятната ваканция учениците да имат достъп до училищните компютърни зали.
По време на срещата при държавния глава кметът на Кърджали инж.Хасан Азис е споделил и добрата практика в общината със започналата реализация на проекта за електронно село.Проектът включва постоянна он-лайн връзка между общинска администрация и по-близките крайградски села.Първото кметсво, където вече се обучават служители по проекта,е село Бойно.


 Прочитания: 2235 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign