Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Проведе се обществено обсъждане на Бюджет 2013 за община Кърджали

 27 Февруари 2013

При засилен интерес граждански интерес снощи в Бизнес инкубатора премина общественото обсъждане на проекта за бюджет на община Кърджали за 2013 година. За да поставят неотложните си проблеми тук бяха дошли граждани, общински съветници от всички политически групи в местния парламент, общински специалисти, цялото ръководство на Общинския съвет и това на общината.
Поставените въпроси бяха както от компетенциите на местното самоуправление, така и на централната изпълнителна власт.
Преди началото на самото обсъждане главният финансист на общината Валентин Иванов представи рамката на Бюджет 2013, като по време на своето изложение изтъкна факта, че независимо от кризата, местната администрация не си е позволила да натовари данъчната тежест върху гражданите с увеличаване на местните данъци и такси.
Проектобюджетът за 2013 година е в размер на 38 300 000 лева. Държавните дейности представляват 53 % от него, а местните формират 44 % от бюджета. Заложено е дофинансиране на държавни дейности от местни приходи в размер на 2 %. Освен запазването на данъчната тежест от миналата година, бюджетът за 2013 година запазва асортимента и качеството на предлаганите от общината услуги, независимо от оскъдните финансови средства в условията на световна икономическа криза. „През 2013 година изтича програмния период на ЕС и се очакват много разплащания по европейски програми. В бюджета има предвидени средства за съфинансиране на разходите по европейските програми”, каза в изложението си Валентин Иванов.
Много и актуални бяха въпросите, зададени към кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. Част от тях бяха свързани със състоянието на улиците, дерето на пазара, язовир Кадънче, който наводнява уличната инфраструктура в района на консервената фабрика, уличното осветление в различни квартали на града. Не бе спестен и въпроса за общинския дълг, какъв точно е размерът му, как ще се изплаща. 11 милиона лева е размерът му, стана ясно от отговора на кмета инж. Хасан Азис. „За съжаление от 264 общини в България, около 92 процента от тях имат задължения. Дали 10 или 11 милиона са много или малко е въпрос, който трябва да се анализира и обясни. Това притеснява ръководството на общината и за това през последните две години община Кърджали води една доста рестриктивна политика по отношение на разходите”, коментира градоначалникът.
По думите му обаче община Кърджали към настоящия момент не е получила нито един лев, освен полагащите се субсидии от държавния бюджет. Въпреки това община Кърджали е постигнала известна стабилност по отношение на финансите и в следващите години ще направи така дългът да се минимизира. Това, което ние не си позволяваме да направим е по никакъв начин и на никаква цена да вдигаме местните данъци и такси”, коментира още въпроса за дълга на общината инж. Хасан Азис.
По време на общественото обсъждане бяха повдигнати още въпроси, свързани със спортната база, спортните съоръжения в училищата, детските градини.

Още снимки
 Прочитания: 1345 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign