Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Без възражения за ОВОС на обходния път на Кърджали

 28 Февруари 2013


В рамките на два дни в община Кърджали се проведе обществено обсъждане на Доклада за оценка въздействието върху околната среда /ДОВОС/ и Доклада за оценка на съвместимост /ДОС/ на обект „Обходен път на Кърджали” от заинтересованите физически и юридически лица. Първите срещи бяха с жителите на селата Пропаст, Повет, Солище, Невестин, Скърбино, Сипей, Рани лист,Зимзелен и Черна скала, покрай които ще минава бъдещето трасе. На заключителната дискусия в Кърджали присъстваха експерти и граждани. В обсъждането се включиха главният архитект на община Кърджали Петя Назърова, инж. Катя Митовска, началник отдел „Инвеститорски контрол и строителство”, Веселина Танчева, началник отдел „Опазване на околната среда” и инж.Анджела Василева, специалисти от ОПУ–Кърджали, от проектантския екип и от фирма „ОВОС- Николаева”, разработила докладите.
„Към момента не са заявени някакви възражения относно реализацията на инвестиционното предложение”, коментира Виктор Лебанов от Агенция „Пътна инфраструктура”.
При представянето на двата доклада ръководителят на екипа доц. Росица Николаева изтъкна плюсовете и минусите на отделните варианти на трасето като акцентира на причините, наложили допълнителни корекции след постъпили възражения, както от местните жители, така и от общината. В окончателния вариант на идейния проект обходният път заобикаля концесията на „Бентонит” и кварталите „Гледка” и „Горна гледка”. До края на 2013 г предстои да бъде приет парцаларния план на трасето и да се пристъпи към отчуждителни процедури на засегнатите имоти.
Освен доц. Николаева на общественото обсъждане присъстваха и специалисти, имащи отношение към здравния риск, към спазване нормите на шум и вибрации при строителството и експлоатацията на пътното съоръжение, експерти по биоразнообразие и орнитофауна и др.
Бъдещето трасе ще бъде с дължина 14 км. Предвижда се изграждането на различни съоръжения –подлези, виадукти, насипи и др. Като най-сложен за изпълнение се очертава мост с дължина над 900 м.Ако всички процедури бъдат проведени и приключени в срок, строителството на обходния път се очаква да стартира през 2014 г., ще се финансира по Оперативна програма „Транспорт” 2014-2020 г. или да бъдат предвидени бюджетни средства за строителството му.
Изпълнението на обект „Обходен пътна Кърджали” ще облекчи сериозно автомобилния трафик в областния град.Пътят е част от транспортен коридор № 9, който свързва Северна Европа и Бяло море, и ще поеме натоварения транзитен трафик след отварянето на прохода „Маказа”.Още снимки
 Прочитания: 2124 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign